Okul yöneticilerinin ideal beden eğitimi öğretmenlerinden beklenti ve değerlendirmelerinin araştırılması (Sakarya ili örneği)
Expectatıon of secondary schools dırectors about ideal physical education teachers and evaluatıon theır physical education teachers(As Sakarya example)
  1. Tez No: 187569
  2. Yazar: MURAT BİLİCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: deal Nitelikler, Beden Eğitimi Öğretmeni, Beklenti, Genel AlanNitelikleri, Özel Alan Nitelikleri, Physical Education Teacher, Ideal qualifications, Expectatıon, General FieldQualifications, Private Field Qualifications
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Ortaöğretim Okul Yöneticilerinin deal Beden Eğitimi ÖğretmenlerindenBeklenti ve Değerlendirmelerinin Araştırılması (Sakarya l Örneği)Tezin Yazarı:Murat B L C Danışman: Yrd. Doç. Dr. Metin YAMANKabul Tarihi: 03.03.2006 Sayfa Sayısı: 12 (Ön Kısım) + 199 (tez) 19 (ekler)Ana Bilim Dalı:Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı:Beden Eğitimi ve Spor ÖğretmenliğiEğitimde kalite yaklaşımları arayışlarının arttığı son dönemlerde, öğretmen nitelikleri, önemlibir faktör olarak göze çarpmaktadır.Bu araştırma, Beden Eğitimi Öğretmenleri'nin ` deal Nitelikler' olarak belirlenen kişisel, genelalan ve özel alan niteliklerine göre; Ortaöğretim Okul Yöneticileri'nin verilen niteliklerekatılma ve kendi Beden Eğitimi Öğretmenleri'ni değerlendirmelerinin belirlenebilmesi üzerinebir çalışmadır.Araştırmada öncelikli olarak, Türk Milli Eğitim Sistemi içerisinde yer alan ortaöğretim,eğitim ve beden eğitiminin tanımı önemi ve amacı belirtilmiştir.Yine kuramsal bilgilere ilaveolarak, Beden Eğitimi Öğretmenleri'nin görevleri ve öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgilere yerverilmiştir. Daha sonrada Ortaöğretim Okul Yöneticileri ve okulları ile ilgili bilgiler ve birtakım görüşleri araştırılmıştır. kinci bölümde ise, Beden Eğitimi Öğretmenleri'nin ? dealNitelikler?inden kişisel, genel ve özel alan niteliklerine, Ortaöğretim Okul Yöneticileri'ninverilen niteliklere katılma düzeyleri ve öğretmenlerini bu nitelikler açısındandeğerlendirmeleri araştırılmıştır.Ankete 130 Ortaöğretim Okul Yöneticisi cevap vermiştir. Uygulanan anket SPSS programındadeğerlendirilmiş, istatiksel analizler için aritmetik ortalama, standart sapma, frekens ve yüzdedağılımları alınmış, değişkenler arası anlamlılık düzeyi olup olmadığını anlamak için AnovaTesti yapılmıştır.Analizler sonucunda, Ortaöğretim Okul Yöneticileri'nin Beden Eğitimi Öğretmeni ? dealNitelikler?inden kişisel, genel alan ve özel alan niteliklerine katılma ve değerlendirmedereceleri ve boyutları arası bilgiler verilmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda Ortaöğretim Okul Yöneticileri, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin dealNiteliklerine katıldıkları, kendi Beden Eğitimi Öğretmenleri'nde en olumlu, kişisel niteliklerinideğerlendirmişlerdir. Ortaöğretim Okul Yöneticilerinin ideal niteliklere katılma vedeğerlendirmeleri incelendiğinde; cinsiyetleri, mesleki kıdemleri ve toplam yöneticilik yapmasürelerinde, anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute Of Social Sciences Abstract Of Master?s ThesisTitle of the Thesis: Expeectatıon Of Secondary Schools Dırectors About Ideal PhysicalEducation Teachers And Evaluatıon Theır Physical Education Teachers(As Sakarya Example)Author:Murat B L C Supervisor:Asst. Prof. Dr. Metin YAMANDate :03.03.2006 Nu. Of pages: 12 (front section)+199(thesis) 19(appendix)Department:Physical Education and Sport Subfield:Physical Education and Sport TeachingLately the quailty approachs serachings at educaiton increases, teacher qualifications stand outfor an important factor.This research is a work that is personal research which is determined for ?Ideal Qualifications?for Physical Education teachers, and for a general and private field qualifications; fordetermining secondary education school director?s attempting to given qualifications andappreciating their own gym teachers.Secondary education,education and Physical education?s definition, importance and aim isspecified in Turkish National Education System at this research. Again in additionn totheoritical informations, it contains Physical Education teachers missions and informationsabout the teaching job. After that, it is researched that a set of concept and informations aboutsecondary school directors and schools. In the second section,it is researched that attendinglevels of general and private field qualifications from Ideal Qualifications of P.E teachers ,qualifications which is given to secondary education school directors and is researchedevaluating their teachers in terms of qualificationsIn this questionary is evaluated in SPSS programme, and are taken arihtmetic average forstatistical analysis, standard deviation,frequency distribution percents, and are done Anova testfor understanding if variables has or has not meaningfulness between each other.At the end of tha analysis, attending, evaluating rates and dimensions informations of personal,general and private field qualifications from Ideal Qualifications of Physical educationteachers are given.At the End of research, Secondary Schools Dırectors agreed with Physical Education Teachersideal qualıfıcatıons. But there are some dıfferent thoughts Because of these dırectors statues,ages and years in edıcatıons…