Türkiye'de etik-yansızlık-katılım boyutları açısından bürokrasi ve siyaset ilişkileri
Bureaucracy and politic relations in terms of ethic, neutrality, participation aspects in republic of Turkey
- Tez No: 187649
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Yansızlık, Katılım, Yozlaşma, Yönetişim, Ethic, Neutrality, Participation, Politic Corruption, Governance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZETDemokrasi tartışmalarının temel konularından bir tanesini, bürokrasi ilesiyasetçiler arasındaki ilişki, gerilim ve çatışma oluşturmuştur. Bürokrasi ile siyasetçiarasındaki bu yakın ve ayrılmaz ilişki, kamu yönetimi disiplininin ilk ortaya çıkışındakendisini gösterir.Bu konunun araştırma konusu olarak seçilmesinin nedenlerinden biri devletinsürekliliğini sağladığı iddia edilen bürokratların ve siyasetçilerin içinde bulunduklarıdurumu incelemek ve birbirleri arasındaki ilişkinin kamu yönetimine etkisini nelerolduğunu nedenleri ile birlikte ortaya koymaktır.Çalışmadaki amaç, ?Türkiye Cumhuriyeti'nde Etik-Yansızlık-KatılımBoyutları Açısından Bürokrasi ve Siyaset lişkileri?nin ne boyutta olduğu ve aslındanasıl olması gerektiğini göstermeye çalışılmıştır. Bu bağlamda bürokratların vesiyasetçilerin haklarının ve sorumluluklarının tanımlanması ve bu anlamda bürokrasideyeniden yapılanmayı öngören yasaların Türkiye'de Bürokrasi ve Siyaset lişkisi'ne etkisiincelenmiştir. Yapılan araştırma ve inceleme neticesinde Türkiye'de bürokrasi ve siyasetilişkilerindeki mevcut sorunları, eksikleri, yetersizlikleri ortaya çıkarmaya, bu anlamdabürokraside yeniden yapılanma yasaları ile getirilmeye çalışılan sistem sonucunda devletanlayışında ortaya çıkacak olan karmaşa ve sorunları tanımlanmaya ve çözüm önerilerisunmaya çalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda Türkiye'de siyaset ile bürokrasi ilişkilerindeyansızlık ölçütlerini belirleyen temel kriterin, cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve temelilkeleri olduğu ve bu temel ilkelerin siyasal kriz, kriz sonrası yeniden yapılanmadönemlerinde bürokratlar ile siyasetçiler arasında gerilime yol açtığı kanısına varılmıştır.Çalışmanın sonucunda bürokrasinin, siyasal organın emrinde bir yürütmearacı olmaktan çıktığı, siyasa yapma yetkisini siyasetçilerle paylaşmayı hedeflediği yargısı,1980'den itibaren iktidara gelen siyasetçiler tarafından sıkça iddia edilen ve iktidardakilertarafından genel kabul gören bu yargının, dönemin yaygın ideolojisi yeni sağ ve onunsiyasal projesi ile doğrudan bağlantılı olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOne of the fundamental subjects of democracy arguments is the relation,tension and conflict between bureaucracy and politicians. Such close and integral relationbetween bureaucracy and politician reveals itself in the first appearance of publicadministration discipline.One of the reasons, preferring this subject for research, is to inspect the currentsituation of bureaucrats and politicians, who are claimed to provide continuance of thegovernment and to reveal influence of their relation between each other on the publicadministration with their reasons.With this study, it is aimed to show in which aspect ?Bureaucracy and PoliticRelations In Terms of Ethic, Neutrality, Participation Aspects in Republic of Turkey?is and how it should be indeed. In this respect, definition of rights and responsibilities ofbureaucrats and politicians and also influence of laws, stipulated reconfiguration in thebureaucracy, on Bureaucracy and Politic Relation in Turkey are inspected. As a result ofresearch and inspection, it is attempted to reveal current problems, deficiencies,insufficiencies in the bureaucracy and politic relation in Turkey and in this respect, todefine confusion and problems, to be occurred in the governmental understanding as aresult of the system, which is attempted to be enforced with laws of reconfiguration on thebureaucracy and to offer solution advices.As a result of the study, it is convinced that fundamental criteria,determining neutrality criterions in the politic and bureaucracy relations in Turkey, is thefoundation philosophy of the republic and its fundamental principles and thesefundamental principles cause politic crisis, tension between bureaucrats and politicians inthe reconfiguration periods after crisis.As a result of the study, it is convinced that bureaucracy is not an executiveorgan under the command of politic organ any more and the judgment, targeting to sharepolitic authority with politicians, and this judgment, claimed by politicians, who haveacceded since 1980, frequently and adopted by the present government generally, is thecommon ideology of the current period and related to new right and its political projectdirectly.