Türkiye'de ayak kavramının geleneksel Türk halk müziği kaynağında ne ölçüde kullanıldığının incelenmesi
A study on the way the concept of melodic pattern is used in the traditional Turkish folk music source in Turkey
- Tez No: 187653
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ERDAL TUĞCULAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Dizi, Ayak, Aşık, Aşıklık Geleneği, Geleneksel TürkHalk Müziği, Scale (Dizi), Melodic Pattern (Ayak), Rhyme (Kafiye), Minstrel(Aşık), Minstrelhood Tradition (Aşıklık Geleneği), Traditional Turkish Folk Music(Geleneksel Türk Halk Müziği)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
iTÜRKİYEDE AYAK KAVRAMININ GELENEKSEL TÜRK HALKMÜZİĞİ KAYNAĞINDA NE ÖLÇÜDE KULLANILDIĞININİNCELENMESİ(Yüksek Lisans Tezi)Hasan Tahsin SÜMBÜLLÜÖZETBu araştırma, Türkiye'de ?Ayak? kavramının Geleneksel Türk Halk Müziğikaynağında ne ölçüde kullanıldığını değerlendirmek amacıyla yapılmış ve araştırmaçerçevesinde Geleneksel Türk Halk Müziği dizilerini adlandırmada kullanılan?Ayak? kavramının, biçim ve şekil olarak Âşıklık Geleneği'nde nasıl kullanıldığıbelirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmada; durum tespitine yönelik çeşitli kaynaklardan ve iletişimaraçlarından bilgi toplanarak belgesel tarama yöntemi, ?Ayak? kavramının ÂşıklıkGeleneği'nde nasıl kullanıldığını tespit edebilmek için de görüşme (interviewing,mülakat) yönteminden yararlanılmıştır.Araştırmada, örneklem olarak Erzurum, Kars, Kırıkkale, Kırşehir, Sivas veTokat' ta yaşayan halk âşıkları seçilmiştir.Araştırmada, Geleneksel Türk Halk Müziği Nazariyatında dizi adlandırılmasıbakımından kullanılan ?Ayak? kavramının, Âşıklık Geleneği'nde söz unsuru olarakedebi açıdan ele alındığı ve ?kafiye (uyak)? olarak kullanıldığı ayrıca dizi olarak?Ayak? kavramına karşı ?Makam? ya da ?Hava? kavramlarının kullanıldığınındurum tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiA STUDY ON THE WAY THE CONCEPT OF MELODIC PATTERNIS USED IN THE TRADITIONAL TURKISH FOLK MUSIC SOURCE INTURKEY(High License Thesis)Hasan Tahsin SÜMBÜLLÜABSTRACTThis investigation was applied so as to evaluate the extent which the concept?Melodic Pattern? was used in the Traditional Turkish Folk Music source in Turkeyand in addition, the question of how the concept ?Melodic Pattern?, which is used inaddressing the scales of Traditional Turkish Folk Music, was used in theMinstrelhood Tradition was tried to be answered in terms of form and shape in thecontext of the investigation.In the investigation, information was obtained from various sources andmutual interviews through scanning documents in order to determine the situation,and in addition, the method ?interviewing? was utilized in order to determine howthe concept ?Melodic Pattern? is used in the tradition of Minstrelhood.In the investigation, Folk Poets living, especially, in Erzurum, Kars,Kırıkkale, Kırşehir, Sivas and Tokat were chosen.In the investigation, it was determined that the concept ?Melodic Pattern?which is used to name the scales in the Traditional Turkish Folk Music theories wasworked from the point of literary view as a factor of saying in the MinstrelhoodTradition, and it was also used as a ?Rhyme? while the concepts ?Mode or Tune?were used instead of the concept ?Melodic Pattern? as a scale.