Avrupa Birliği' nde dolaylı vergilerin uyumu ve Türkiye'nin etkileşimi
The harmonization of indirect taxes in European Union and it's effects to Turkey
  1. Tez No: 187774
  2. Yazar: EDA AJHAN HAJDAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Dolaylı Vergiler, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Uyumlaştırma, Vergi Uyumu, European Union, Indirect Taxes, Value Added Tax, Excise Taxes, Harmonisation, Fiscal harmonisation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ULUDAĞ ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜMAL YE ANA B L M DALIAVRUPA B RL Ğ 'NDE DOLAYLI VERG LER NUYUMLAŞTIRILMASI VE TÜRK YEN N ETK LEŞ MEda Ajhan HAJDARÖZETBu tez çalışmasının amacı, Avrupa Birliği'nde vergilerin uyumlaştırılmasıçalışmalarındaki temel ilkeleri, dolaylı vergiler konusundaki düzenlemeleri ve uyumçalışmalarını genel olarak incelemek olup, Türkiye'nin dolaylı vergiler konusundakiuygulamaları, Avrupa Birliği'nin vergi uyumlaştırma çalışmaları çerçevesindedeğerlendirmektir. Bu çalışmada Türkiye'nin dolaylı vergiler uygulamasının AvrupaBirliği uygulamaları ile matrah, konu ve oran açısından bazı farklılıklara sahip olduğugörülmektedir. Ayrıca Türkiye'nin uygulamasında, vergileme stratejisinde rekabet gücüaçısından zaaflar olduğu ve vergi düzenlemelerinin iktisadi ve sosyal yönünün yeterincedikkate alınmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Özhan ÇET NKAYA Sayfa sayısı: 135
Özet (Çeviri)
ULUDAĞ UNIVERSITYISTITUTE OF SOCIAL SCIENCESTHE HARMONIZATION OF INDIRECT TAXES IN EUROPEANUNION AND IT?S EFFECTS TO TURKEYEda Ajhan HAJDARABSTRACTThe aim of this thesis is to examine the main principles of harmonization,regulations and the harmonization experiences about indirect taxes. Moreover, theTurkish indirect taxes practices with respect to tax harmonization experiences ofEuropean Union are evaluated. In this paper, when the Turkish practices of value addedtax (VAT) and excise tax are compared with the European Union practices, somedifferences are observed with respect to the subject, assessment and rates. Also, it isconcluded that there are some weaknesses in the taxation strategy in the Turkish indirecttax practice in terms of competition power and economic and social aspects.Advisor: Yard. Doç. Dr. Özhan ÇET NKAYA Number of pages: 135