Labor in the U.S. foreign policy during early cold war: The Marshall Plan and American-Turkish labor relations, 1945-1955
Erken soğuk savaş dönemi amerikan dış politikasında işçi sendikaları: Marshall Planı ve Türk-Amerikan endüstriyrl ilişkileri, 1945-1955
  1. Tez No: 187800
  2. Yazar: SERA ÖNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EDWARD KOHN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Marshall Planı, Truman Doktirini, dış politika, emek, işçi sendikaları, endüstriyel ilişkiler, Soğuk Savaş, Türk-Amerikan İlişkileri, Irving Brown, the Marshall Plan, the Truman Doctrine, foreign policy labor, industrialrelations, Cold War, Turkish-American Relations, Irving Brown
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amerikan dış politikası, 1860'lardan itibaren işçi sınıfının yükselmesine paralel olarakyeni bir politika aktörü daha geliştirmiştir: endüstriyel ilişkiler. Keza, İkinci Dünya Savaşısonrasında iki kutuplu bir dünya düzeninin ortaya çıkması sonucu, Amerika BirleşikDevletleri, aktif bir şekilde endüstriyel ilişkileri ve işçi sendikalarını kullanmış, sendikalarıSoğuk Savaş'ın ayrılmaz bir değeri haline getirmiştir.Bu tez, Amerikan işçi hareketi ve dış politikada oynadığı role genel olarak değindiktensonra, Amerika'nın komünizmle mücadelesinde işçi sendikaları ve endüstriyel ilişkileri nasılkullandığını, betimleyici tarih metoduna göre ele almaktadır.1945 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük amacı, Avrupa'yı komünizmtehlikesi karşısında askeri ve ekonomik açıdan ayağa kaldırmak, kendi çevresini güvenceyealmak ve S.S.C.B.'yi sınırlandırmaktı. Bu yeni Amerikan küresel stratejisinin yol haritasıMarshall Planı ile tek vücud haline getirilmiş ve Truman Doktrini ile doktrinleştirilmiştir.Bu tez, işçi sendikalarının ve emek hayatının, Amerika'nın istisnai olduğu fikriyleşekillendirilmiş olan A.B.D. dış politikasında oynadığı rolün önemini, gelişimini vekomünizm karşıtı politikalara verdiği desteği inceleyecektir. Bu amaçla, Türk endüstriyelilişkileri bir vaka çalışması olarak ele alınarak Amerika'nın Türk sendikalarına sağladığı bilgibirikimi ve ideoloji aktarımı başarısı incelenecek, A.B.D.'nin dış politikasında endüstriyelilişkilere verdiği önemin altı çizilecektir.
Özet (Çeviri)
American foreign policy, parallel to the rise of the working class as of the 1860s, hasincluded a new policy actor: labor. Likewise, in the aftermath of World War II and emergenceof bipolar world, the United States of America actively made use of labor unions and renderedit an intrinsic Cold War value.This thesis describes America?s use of labor tool in its struggle against communismafter providing a general account of labor movement and its role in American foreign policymaking, through descriptive history method.Major objective of the United States was to redress Europe through military andeconomic aid vis-Ã -vis the specter of communism, to secure the periphery and contain theU.S.S.R. The road map of this new American global strategy became a monolithic one withthe Marshall Plan and indoctrinated with the Truman Doctrine, which also included the laborelement.The thesis will analyze the significant role that labor in the U.S. foreign policy, shapedwith American exceptionalism; its development and support for the anti-communism policies.The reason why this thesis has been written is that there is no written source elaboratingTurkish-American industrial relations from the perspective of Cold War. With this end, bymaking use of comparative history method, Turkish industrial relations case is studied toillustrate the know-how assistance and ideology trade-off of America to Turkish labor unions,which highlights the importance ascribed by the U.S.A. to labor as a foreign policycomponent.