Emigrations from the Russian Empire to the Ottoman Empire: An analysis in the light of the new archival materials
Rusya imparatorluğundan Osmanlı İmparatorluğu' na göç: Yeni arşiv malzemeleri ışığında bir analiz
- Tez No: 187804
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Demography, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Osmanlı İmparatorluğuna Göç Hareketleri, Suriye, Muhacirlerinİskânı, Çerkesler, Adigeler, Kırım Tatarları, Nogaylar, Abhazlar, Dağıstanlılar, Acaralılar, Emigration, Emigration Movements to the Ottoman Empire, Syria, Settlements ofthe Immigrants, Circassians, Adyges, Crimean Tatars, Nogays, Ajarians, Dagestanis, Abkhazians
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZETYıldız, BeratMaster tezi, Uluslararası İlişkiler BölümüTez Yöneticisi: Doçent Dr. Hakan KırımlıEylül 2006Bu çalışmanın amacı Osmanlı Arşivlerinde yeni ortaya çıkartılan ve BEO 291/1 olarakkataloglanan defteri tavsif etmek ve değerlendirmektir. Defter Osmanlı sınırları dâhilindekialtı değişik yeri kapsamaktadır ve 19.yüzyılın ikinci yarısında Rusya imparatorluğu tarafındanOsmanlı topraklarına göçe zorlanan muhacirlerle alakalı çeşitli istatistikû bilgiler içermektedir.Defterin tavsifinin yanında bu tez Osmanlı İmparatorluğunun iskân siyasetini,Adige/Çerkes muhacirlerin Suriye'deki yerleşimlerini defterdeki bilgiler, diğer arşiv belgelerive monograflar dâhilinde inceleyerek anlamaya çalışacaktır. Şurası açıktır ki Osmanlıimparatorluğu muhacirlerin yerleşimleri için basiretli siyasalar uygulamış ve bu damuhacirlerin birkaç on yıl içerisinde padişaha bağlı tebâ olmalarını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYıldız, BeratM.A. Department of International RelationsSupervisor: Associate Prof. Hakan KırımlıSeptember 2006The aim of this study is to describe and evaluate a recently founded special registrybook in the Ottoman Archives catalogued as BEO 291/1. The book gives various statisticaldata about the emigrants who were forced by the Russian Empire to emigrate to the Ottomanlands during the second half of the 19th century. Including the information about theimmigrants, the registry book encompasses the six different places within the borders ofOttoman Empire.Besides the description of the book of 291/1, the thesis attempts to explain thesettlement policy of the Ottoman Empire by analyzing the Adyge/Circassian settlements onthe province of Ottoman Syria based on the data in the book with the help of other existingarchival documents and monographs. Evidently, Ottoman Empire put deliberate policies intopractice for the settlements of the immigrants who would become the loyal subjects to theSultan in the next decades.