International commercial arbitration as an alternative dispute solving mechanism and its role in the Turkish judiciary system
Uyuşmazlıkların çözümünde alternatif olarak uluslararası ticari tahkim ve Türk yargı sistemindeki rolü
  1. Tez No: 187806
  2. Yazar: SİNAN ÖNCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BİGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arbitration, Globalization, Legal Security of Capital, TurkishArbitration System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Küreselleşme dünya düzeni ve ekonomisinde çok büyük değişikliklere öncülüketmektedir. Küresel piyasa ekonomisi, hem ulusal hem uluslararasi yatırımcıların adilolmayan rekabet ve yargılama karşısında haklarının belirli olduğu ve korunduğu bir yasalsisteme ihtiyicaç duymaktadır. Sermayenin yasal açıdan korunması özellikle yatırımcılarve devlet arasında doğabilecek bir ithilaf durumunda yerel mahkemlere güvenduyulmaması ve yasal sistemin karmaşıklığı nedenleriyle önem kazanmaktadır. Bundandolayi uluslararası ticari tahkim ithilafların çözümü için alternatif bir mekanizmaolmuştur. Bu çalışmada, uluslararası ticari tahkimin 20. yüzyildaki gelişimindekikilomete taşlarının sunulmasından sonra uluslararası ticari tahkimin özellikleri,uluslararası kurumlar ve bu kurumların kuralları üzerinde uluslararası yapıyı göstermekiçin durulmaktadır. Konunun uluslararası boyutu esas alınmak suretiyle, uluslararasıticari tahkimin Türk Yargı Sistemi'ndeki rolü, işlevi de Anayasal değişiklikler, yasalar veiçtihat ile değerlendirilmektedir. Türk Yargı Sistemi'ne konsantre olunurken, esas olarakbazı örneklerle imtiyaz sözleşmeleri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca bu çalışma kamumenfaati kavramını ve ?yabancılık unsuru? tarışmalarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has been leading to enormous changes in the world order and economy.Global market economy needs a legal system to define and protect the rights of bothnational and international investors against unjust competition and jurisdiction.As one ofthe main pillar of globalization, free movement of capital and security of capital is vitalfor the international investors. Legal aspect of securitization of capital is very significantespecially when a dispute arise between foreign investors and state due to mistrust tolocal courts and complexity of the legal system. Hence, international commercialarbitration became an alternative dispute settlement mechanism. In this study, afterintroducing milestones for the development of international commercial arbitration in20th century, main features and international arbitration institutions and their rules arefocused to demonstrate international structure and arbitration models. On the basis ofinternational dimension of the issue, the role and function of international commercialarbitration in Turkish Judiciary System is elaborated through focusing on Constitutionalamendments, laws and legal interpretations. While concentrating on Turkish legalsystem, concession agreements will mainly stressed through some cases. In this study,concept of public interest and debate on ?foreign element? are also covered.