Shops and shopkeepers in the İstanbul İhtisab register of 1092/1681
1092/1681 tarihli İstanbul İhtisab defterinde dükkanlar ve dükkan sahipleri
  1. Tez No: 187807
  2. Yazar: MUSTAFA İSMAİL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. HALİL İNALCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Istanbul, ihtisâb, esnaf, tüketim kültürü, çarşı ve pazar denetimi, iaşe, vergi, loncalar, dükkan sahipleri, Istanbul, ihtisâb, esnaf, consumer culture, market supervision, provisioning, taxation, guilds, shopkeeper
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nda ekonomi yönetimi, uzun bir geçmişe sahip çeşitligörüşlerle şekillendirilmiştir. Osmanlı sultanları, halklarını himaye edilmesi gerekenbireyler olarak görmüş, ve çarşı ve pazar kontrolü ve gözetimi konusunda İslamiprensipleri benimsemişlerdir. Bundan dolayı, Osmanlılarda çarşıların denetimi, maliyönüne ek olarak dini bir yöne de sahip olmuştur. Ticari hayattan mesul olan İhtisâbağası, hizmetleri karşılığında bazı vergiler de toplamaktaydı. Bu tezin konusu ve anakaynağı olan 1092/1681 tarihli Istanbul ihtisâb vergisi defteri de çoğunlukla gıda veihtiyaç malzemeleri satan dükkanlardan alınan bir tür günlük vergi için düzenlenmişti.Bu defterin, ticaret türleri, dükkan sahipleri ve ödenen vergiler konusunda sunduğubilgiler sayesinde tüketim alışkanlıkları ve esnafın etnik ve sosyal menşei gibi konulardaha da aydınlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The idea of the administration of economy in the Ottoman Empire was shapedby certain views with historical backgrounds. The Ottoman Sultans viewed their subjectsas their dependents that should be protected, and rested on the Islamic principle of hisbain terms of market control and supervision. In this way, market control gained areligious aspect in addition to the fiscal. The official in charge with the market affairs,the İhtisâb ağası, collected taxes in return for his service. The main source and subject ofthis thesis, the İhtisâb-tax register of Istanbul dated 1092/1681, was prepared for thedaily tax, which was collected mostly from victual shops. The register providesinformation about the kinds of trades, the owners of the shops, and the amount of taxpaid daily. With this information, subjects like consumption habits and the ethnic andsocial identity of the shop-owning class could be understood better.