25-72 aylar arasındaki otistik çocuklarının gelişimlerinin incelenmesi
Developmental characteristics of the austistic chidren between the 25-72 months
- Tez No: 187835
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otistik çocuk, psikomotor gelişim, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal- duygusalgelişim, anne- baba eğitimi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETBu çalışma 25-72 aylar arasındaki otistik çocukların gelişimsel özelliklerini (psikomotor,bilişsel, dil ve sosyal duygusal) saptamak amacıyla planlanmıştır.Ankara il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel eğitim okullarına devam edenotistik çocuklar içerisinden kendisine ulaşılabilen 25-72 ay çocuklarından toplam 60 çocuk ve Ankarail Merkezinde bulunan aynı yaştaki 60 normal gelişim gösteren çocuk olmak üzere toplam 120 çocukaraştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Otizm şüphesi olan çocuklar araştırmaya dahiledilmemiştir. Sadece, tam teşekküllü hastaneden otizm raporu almış olan çocuklar araştırmakapsamında değerlendirilmiştir.Otistik çocukların ve normal gelişim gösteren çocukların gelişimsel özellikleri, Gazi ErkenÇocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı (GEÇDA) ile belirlenmiş ve değerlendirilmiştir.Elde edilen bulgulara göre, gelişimsel açıdan otistik çocuklar normal çocuklarlakıyaslandığında, otistik çocukların dil gelişiminde (DG), bilişsel gelişiminde (BG), psikomotorgelişiminde (PMG) ve sosyal-duygusal gelişiminde (SDG) istatistiksel olarak önemli farklılıklarsaptanmıştır (p0,05).İlkokul mezunu annelerle lise-üniversite mezunu anneler arasında PMG, BG, DG, SDG puanlarıaçısından anlamlı farklılık görülmektedir (p0,05). Ancak, SDG puanları açısından lise-üniversite gruplarıarasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p0,05).
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis study is planned in order to determine the developmental (psychomotor, cognitive,language and social-emotional) characteristics of the autistic children between the 25-72 months.120 children in total as 60 children in total among the children between 25-72 months whocould have been accessed themselves inside of the autistic children going on the private specialeducation schools which are bound to the Ministry of National Education in the province center ofAnkara and 60 children at the same ages showing normal development existing in the province centerof Ankara constitute the modelling of this research.The children having autism doubt were not beenincluded in the research .Only the children who had taken an autism report from a panoplied hospitalwere assessed within the scope of the research.The developmental characteristics of the autistic children and the children showing normaldevelopment have been determined and assessed by using Gazi Early Childhood DevelopmentalScreening Instrument (GECDA).According to the findings obtained, when the autistic children are compared with normalchildren from the developmental point of view considerable differences have been determinedstatistically in language development (LD), cognitive development (CD), psychomotor development(PMD) and social-emotional development (SED) of the autistic children (p0.05). An expressivedifference is observed between the mothers graduated from primary school and the mothers graduatedfrom high school-university from the PMD, CD, LD, SED points of view (p0.05).But from the SED points of view an expressive difference has been determined between thegroups of high school-university (p0.05).The key words: Autistic child, psychomotor development, language development, cognitivedevelopment, social-emotional development, mother-father education.