Global standardization versus local adaptation of human resource management practices in multinational corporations in Turkey
Türkiye'deki çokuluslu şirketlerin insan kaynakları uygulamalarının global standardizasyon veya lokalizasyonu
  1. Tez No: 187901
  2. Yazar: DENİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Lokalizasyon, Global Standardizasyon, nsan KaynaklarıUygulamaları, Çokuluslu Şirketler, Localization, Global Standardization, HRM Practices, MNCs
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki yabancı sermayeli firmaların farklı insankaynakları uygulamalarında lokalizasyon tercihlerini ne yönde kullandıklarınıanlamak ve lokalizasyonla ilişkili yerel faktörleri belirlemek; tüm insan kaynaklarıuygulamalarındaki lokalizasyon tercihini ve lokalizasyonla ilişkili organizasyonelfaktörleri belirlemek; insan kaynakları yöneticilerinin insan kaynaklarıuygulamalarındaki lokalizasyon derecesinden memnuniyet düzeyi ile çalışanlarıninsan kaynakları yöneticileri tarafından algılanan memnuniyet düzeylerinibelirlemektir. Merkez firmaları Amerika, Avrupa ya da Japonya'da olan toplam 51tane çokuluslu şirketin Türkiye şubesi araştırmaya katılmıştır. Sonuçlar genel olarak,Türk kültürü ve işgücü piyasasının insan kaynakları uygulamalarındakilokalizasyonla ilişkili yerel faktörler olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çok merkezliyönetim yaklaşımına ve göreceli olarak çok sayıda yabancı yöneticiye sahip olmak,tüm insan kaynakları uygulamalarındaki lokalizasyon tercihi ile ilişkiliorganizasyonel faktörlerdir. Bunun dışında, merkez firmadan şubeye olan akış datüm insan kaynakları uygulamalarındaki lokalizasyon tercihi ile kısmen ilişkilidir.Son olarak, insan kaynakları yöneticilerinin lokalizasyon derecesinden memnuniyetdüzeyi ve çalışanların insan kaynakları yöneticileri tarafından algılanan memnuniyetdüzeyleri ile tüm insan kaynakları uygulamalarındaki lokalizasyon tercihi arasındabir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
The study examined the localization tendency in different human resourcemanagement functions and identified the host-country factors related to thelocalization tendency in HRM functions. Secondly, the localization tendency in theoverall HRM practices of MNCs was investigated and the organizational factorsrelated to the overall localization tendency in MNCs were pointed out. Thirdly, thesatisfaction level of HR managers and the perceived satisfaction level of employeesby HR managers with the degree of localization tendency in the overall HRMpractices were measured. A total of 51 MNC subsidiaries having headquarters inUSA, Europe or Japan participated in the study. Results overall indicate that theTurkish culture and the labor market conditions are the two host-country factors thatare perceived to be related to the localization in HRM functions. Furthermore havinga polycentric management orientation and a relatively high number of expatriates areassociated with the overall localization tendency in HRM practices of MNCs. Theother factor moderately related to the localization tendency in MNCs is headquarter-to-subsidiary flow. Finally, the satisfaction level of HR managers and perceivedsatisfaction level of employees by HR managers is not related to the localization ofHRM practices.