Attitudes towards women managers: Development of a new measure
Kadın yöneticilere karşı tutumlar: Yeni bir ölçeğin geliştirilmesi
  1. Tez No: 187900
  2. Yazar: YONCA AYŞE BERKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tutumlar, kadın yöneticiler, `Yönetici olarak Kadınlar' ölçeği, cinsiyet kalıpyargılar, tercih, Attitudes, women managers, Women as Managers Scale, gender rolestereotypes, preference
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tez Başlığı: Kadın Yöneticilere Karşı Tutumlar: Yeni Bir Ölçeğin GeliştirilmesiÖğrencinin Adı: Yonca Ayşe BerkmanÖZETBu çalışmada, kadın yöneticilere karşı tutumları ölçen yeni bir ölçek geliştirilmiştir.Türkiye'de, iş dünyasında kadınların sayısının artmasına ve birçok kadının yüksekseviyede işlerde görev almasına rağmen cam tavan engelinden dolayı üst düzeyyönetim kadrolarında kadın yönetici oranı düşüktür. Bu tezde iki çalışmanınsonuçları anlatılmıştır. lk niteliksel çalışmada, sekiz ayrı kurumda 37 çalışan ileyönetici özellikleri üzerine yapılan geniş kapsamlı mülakatlardan yeni ölçek içinsorular geliştirilmiştir. kinci çalışmada, yeni ölçeğin psikometrik özellikleriincelenmiş ve tutumları etkileyen faktörler belirlenmiştir. Kadın yöneticilere karşıtutumları araştıran anket toplam 460 kişi tarafından doldurulmuştur. Bulgular yeniölçeğin, `Yönetici olarak Kadınlar' ölçeği ile aynı yönde, geleneksel cinsiyetkalıpyargılar ile ters yönde ve kadın yöneticilerle çalışmayı tercih etme derecesi ilede aynı yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Kurumlardaki kadın yöneticiyüzdesinin, cinsiyet kalıpyargılar ile yeni ölçeğin arasında yalnızca erkekler içinbelirleyici bir etkisi olduğu bulunmuştur. Kadın yöneticilerle çalışma tecrübesindekikalite oranının, cinsiyet kalıpyargılar ile yeni ölçeğin arasında yalnızca kadınlar içinbelirleyici bir etkisi olduğu bulunmuştur. Kadın yöneticilerle çalışma süresinin neerkekler ne de kadınlar için cinsiyet kalıpyargılar ile yeni ölçeğin arasında belirleyicibir etkisi bulunamamıştır. Yeni geliştirilen ölçeğin kurumlardaki insan kaynaklarıyönetimi çalışmalarına katkıları olması beklenebilir.
Özet (Çeviri)
Thesis Title: Attitudes Towards Women Managers: Development of a New MeasureName of the Student: Yonca Ayşe BerkmanABSTRACTThis study developed a new measure to assess the attitudes towards womenmanagers (ATWoM). Despite the fact that women are increasingly more active inwork life and a large number of women in Turkey have high-status professions, theratio of women in senior executive positions is still low due to the glass ceilingphenomenon. This paper reports the results of two studies. The first study wasqualitative and generated items for the new scale through in-depth interviews onmanagerial characteristics with 37 employees from eight different organizations.The second study tested the psychometric properties of ATWoM, and aimed atidentifying the factors affecting the attitudes. A total of 460 respondents filled out aquestionnaire assessing the attitudes towards women in management. Findings showthat ATWoM correlated positively with Women as Managers Scale (supportingconvergent validity), negatively with traditional gender role stereotypes (supportingdivergent validity), and positively with the strength of preference to work withwomen managers (supporting concurrent validity). The percent of women managersin the organization moderated the relationship between ATWoM and gender rolestereotypes for women, but not for men. The quality of work experience withwomen managers moderated the relationship between ATWoM and gender rolestereotypes for men, but not for women. The duration of work experience did nothave a moderation effect on the relationship between ATWoM and gender rolestereotypes. The newly developed scale has the potential to contribute to the humanresources management practices in organizations.