İttihat ve Terakki Dönemi protestolar, mitingler, nümayişler ve boykotlar (1908-1918)
The era of committee of union and progress protests, meetings, demonstrations and boycotts (1908-1918)
- Tez No: 579257
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEMET YETİŞGİN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, İttihat ve Terakki, Yunanistan, protesto, miting, nümayiş, boykot, Ottoman State, Ittihat and Terakki, Greek, Protests, meetings, demonstrations, boycott
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 211
Özet
II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte siyasi ve sosyal alanda varlığı güçlenen İttihat ve Terakki Cemiyeti zamanla topluma yön veren, siyaseti şekillendiren bir müessese olarak toplum hayatında yerini almıştı. İttihat ve Terakki'nin etkin olduğu 1908-1918 yılları arasında Osmanlı aleyhine yürütülen işgal ve ilhak gibi Osmanlı Devleti'nin parçalanmasını hızlandıran ve ülke birliğini tehlikeye sürükleyecek konularda Osmanlı halkı ciddi tepkiler gösterdi. Osmanlı Hükümeti'nin II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gerçekleşen işgallere ve ilhaklara karşı net bir tavır koyamaması üzerine, o dönem itibari ile siyasete yön veren İttihat ve Terakki'yi harekete geçirdi. Kurmuş olduğu cemiyetlerle halkı disiplinli bir örgütlenmede buluşturan İttihat ve Terakki, Osmanlı Devleti'nden toprak koparma telaşına düşen Avusturya-Macaristan'a, Bulgaristan'a, Yunanistan'a ve İtalya'ya karşı tavrını; protestolarla, mitinglerle, nümayişlerle ve boykotlarla gösterdi. Kitlesel tepkilerin basında nasıl yer bulduğu ve basının bu noktada halkı yönlendirmedeki işlevi çalışmanın kapsamı içindedir. Bahsi geçen kitlesel eylemlerin 1908 ve 1913 yılları arasında yoğunluğundan bahsedebilirken; 1914 ve 1916 yılları arasında sınırlı kaldığı görüldü. 1917 ve 1918 yıllarında ise I. Dünya Savaşı sebebiyle halkın büyük çoğunluğunun seferberlikte olması ve iktidarda bulunan İttihat ve Terakki'nin kitlesel eylemlerin kendileri aleyhinde kullanılabileceği endişesi kitlesel eylemlerin çok sınırlı kalmasına ve hatta pek olmamasına yol açtı. Bu çalışmada, 1908-1918 yılları arasında Osmanlı coğrafyası içinde gerçekleşen gerek Türk toplumunun gerekse de gayrimüslimlerin dönemin tartışmalı konuları üzerinde gerçekleştirdiği protesto, miting, nümayiş ve boykotlar ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Committee of Union and Progress whose power in social and political arena grew after the inauguration of second constitutional monarchy became a power to lead the nation and shape the politics. Between 1908 and 1918, the years that the Committee was strong the Ottoman society showed strong reactions against problematics that contributed to disintegrations of the Ottoman state. Since the Ottoman government failed to show a great stand against foreign invasions of empire's territories, the Committee of Union and Progress acted and created many organizations within the society to react against invasions. Against such states as Austria-Hungary, Bulgaria, Greece and Italy, which were trying to invade Ottoman territories, the Committee organized peoples to protest, hold meetings, demonstrations, marches, rallies and boycotted their products. How mass reactions got its place in the media and the media's effect on the public have been within the focus of this study. Mass protests were frequent between 1908 and 1913, less frequent in between 1914 and 1916 and nothing in 1816 and 1918. In the last period, because of the war years and fear of the Committee, the mass reactions and protest did not take place. This thesis focuses on meetings, protests, boycotts and rallies took place between 1908 and 1918 on the Ottoman state, held by both the Turks and the non-muslims against controversial events of the period.