Ergenlerin sürekli öfke-öfke ifade tarzları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki
The Relation between adolescents' continual anger-anger expression and problem solving skills
  1. Tez No: 188007
  2. Yazar: NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ERDUR BAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Öfke, Ergen, Problem Solving, Anger, Adolescent
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada ergenlerin sürekli öfke- öfke ifade tarzları ile problemçözme becerileri arasındaki ilişki irdelenmiştir. Son yıllardaki çalışma bulgularıergenlik döneminde öfkenin ortaya konuş tarzı ile birçok fiziksel ve psikolojiksorunlar arasında ilinti olduğu saptanmış ancak bu dönemde sıkça karşılaşılanproblem çözme davranışı ile sürekli öfke- öfke ifade tarzlarının ilişkisi sosyalpaylaşım bağlamında incelenmemiştir.Araştırmanın çalışma evrenini Bolu Atatürk Lisesinde okumakta olan bütünergenler oluşturmaktadır. Örneklem 311'i kadın 214'ü erkek olmak üzere toplam 555ergenden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla ?Problem Çözme Envanteri?(Heppner ve Petersen, 1982), Sürekli Öfke -Öfke Tarzı Ölçeği (Spielberger, 1983),?Kısa semptom Envanteri? (Derogatis ve Lazarus, 1994), Duyguların SosyalPaylaşımı Ölçeği (Araştırmacı) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Veriler hiyerarşik regresyon modelleri kullanılarak problem çözme ilesürekli öfke-öfke ifade tarzı, cinsiyet, duyguların sosyal paylaşımı ve psikolojiksemptom değişkenleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Problem çözme ile toplumsal cinsiyet, psikolojik semptom ve sosyalpaylaşım değişkenleri arasındaki ilişki anlamlı bulunmuş; bu değişkenlerin etkisinikontrol ettikten sonra problem çözme ile öfke kontrolü arasında anlamlı sonuçlarelde edilmiştir. Araştırma bulguları var olan literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between perceived problemsolving skills and type of anger expressions with regard to gender, social sharing andpsychological symptoms.The sample of the study consisting of 555 adolescents (311 female and 214male) were given ?The Problem Solving Inventory? (Heppner ve Petersen, 1982),?The State-Trait Anger? (Spielberger, 1983), ?The Brief Symptom Inventory?(Derogatis & Lazarus, 1994), ?Social Sharing of Emotions? (researcher) and?Personal Information Form?. After excluding 3 participants due to their unfit data,hierarchical regression analysis was performed with 553 cases.A hierarchical regression model was establish to test the relationshipbetween problem solving and anger expressions by controlling the impact of gender,psychological symptoms and social sharing.The result of the study revealed that the relationship between problemsolving and anger expression was significant over end above gender, psychologicalsymptoms and social sharing. These results suggest that female students who sharetheir emotions and have lesser degree of psychological symptoms are better problemsolvers if they control their anger.