İlköğretim öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 188008
  2. Yazar: AHMET KOÇAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİDAYET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Eğitimi, Türkçe Öğretimi, Yazılı Anlatım Becerisi, Language Education, Turkish Teaching, Writing Skill
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETİLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIMBECERİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAAhmet KOÇAKYüksek Lisans TeziTürkçe Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı:Hidayet ÖZCANTemmuz 2005, 67 Sayfaİletişim hızla geliştiği günümüzde, dile verilen önem gittikçe artmaktadır. Buönemle birlikte bütün ülkeler, ana dili eğitimlerine hız vermişlerdir. Ülkemizde deson yıllarda dil öğretimine büyük önem verildiği görülmektedir.Ancak mevcut durum gösteriyor ki, Türkçe eğitiminde gelinen nokta hiç de içaçıcı değildir. Okullarda verilen ana dili eğitimi ile, Temel Eğitim Okulları TürkçeEğitim Program'ında belirtilen amaçlara ulaşılmadığı görülmektedir.Yapılan araştırmalarda çıkan sonuç, ilköğretim öğrencilerinin okuma,dinleme, konuşma ve yazma adı verilen dört temel dil becerisinde yetersizolduklarını gösteriyor. Bu nedenle böyle bir araştırmaya ihtiyaç duyulmuştur.Bu çalışmanın amacı, ilköğretim beşinci ve sekizince sınıf öğrencilerininyazılı anlatım becerileri incelemek; inceleme sonunda ulaşılan veriler doğrultusundaönerilerde bulunmaktır. Yapılan bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; dil, ana dili eğitimi, Türkçe eğitiminin amaçları, yazılıanlatım, araştırmanın amacı ve önemi yer almaktadır.İkinci bölümde problem durumu, problem cümlesi, alt problemler,varsayımlar, sınırlılıklar, tanımlar, araştırma bölgesinin özellikleri, evren, örneklemve konu ile ilgili yapılan araştırmalar yer almaktadır.Üçüncü bölümde, veri toplama araçları, araştırmanın yöntemi, bulgular veyorumlar yer almaktadır.Dördüncü bölümde ise, araştırma süresince elde edilen verilerinincelenmesiyle ortaya çıkan sonuç ve bu sonuçtaki eksikliklerin giderilmesineyönelik öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe importance that is given to the language is increasing day by day in thedevoloping range of communication today. With that importance, all of the worldcountries have increased their native language education. It has seen that in ourcountry a big importance is given to teaching Turkish.But in its current state, the last point in Turkish education is not seen likethat. It has seen that the aims that are stated in the Main Education Schools TurkishEducation Programme have not been reached with the native language education thatis given at schools.The results of the researches show that secondary school students are notenough in reading, listening, speaking, and writing that are called four main languageskills. By that way such kind of research is needed to be done.The aim of that study is to investigate the writing skills of secondaryschool students at fifth and eighth classes; to give advices about the insufficienciesthat occur after the investigation.In the first chapter; language, native language education, the aims ofTurkish education, writing, the aim and the importance of the research are stated.In the second chapter, problem state, problem sentence, sub problems,suppositions, limitations, descriptions, characteristics of researching part, universe,exercises and the researches about the subject are stated.In the third part, datum collection tools, method of the research, findingsand comments are stated.In the fourth part, the results that occur with the investigation of datumsthat occur during the investigation and advices to lower the deficiency in that result.