Atatürk'ün Türk Ocaklarındaki konuşmaları
Atatürk's speeches at the Turk Ocakları
- Tez No: 188029
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Türk Ocakları, Kurtuluş Savaşı, Kültür, TürkYurdu, nkılap, Atatürk, Turk Ocakları, Independence War, Culture, TurkYurdu (Turkish Land), Revolution
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Türk Ocakları, Osmanlı Devleti'nin çok uluslu toplumsal yapısı içindeTürklük bilincinin artması sonucunda bir kültür derneği olarak II. Meşrutiyetdöneminde 1912 yılında stanbul'da kurulmuştur. Türk Ocakları; Türk tarihinin,dilinin, sanatının bilimsel yöntemlerle incelenmesi, gelişmesi ve yaygınlaşması içinfaaliyetlerde bulunmuş; millû kültür öğelerinin çağdaş değerlerle genç kuşaklaraaktarılmasına öncülük etmiştir. mparatorluktan ulus-devlete geçiş sürecinde TürkOcakları, Türk halkının birlik ve beraberlik duygularını ön plana çıkarançalışmalarda bulunmuş, Millû Mücadele sırasında bütün üyeleriyle birlikteAtatürk'ün yanında yer almıştır. Cumhuriyet döneminde millû devletin oluşumunakatkıda bulunan Türk Ocaklarının Atatürk'ün de yardımlarıyla şube ve üye sayısıhızla artmıştır. Türk Ocakları, Atatürk'ün ziyaretlerine, konuşmalarına ev sahipliğiyapmış ve inkılaplarının en büyük destekçisi olmuştur.Bu araştırmada; Atatürk'ün Türk Ocaklarında millû birlik, kültür, dil, din,tarih, ekonomi, eğitim, inkılaplar ve sağlık gibi konularda yaptığı konuşmalarınıntamamının toplanması amaçlanmıştır. Atatürk'ün Türk Ocaklarına yaptığı ziyaretlerkronolojik olarak tespit edildikten sonra, döneme ait tüm orijinal kaynaklarkarşılaştırılarak Türk Ocaklarındaki konuşmaları, hatıra defterlerine yazdıkları,demeçleri ve telgrafları eksiksiz olarak bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Tezde öncegenel anlamda Türk Ocakları ve Atatürk'ün Türk Ocaklarına bakışı üzerindedurulmuştur. Daha sonra Konuşmalar Bölümünde konuşmaların konusu hakkındakısaca açıklama yapılmış, ardından konuşmanın tamamı dil ve imlası değiştirilmedenkronolojik olarak verilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde de genel birdeğerlendirme yapılmıştır.1931 yılında dönemin şartları gereği Atatürk'ün isteği doğrultusunda CHFile birleştirilen Türk Ocakları, 1949'da tekrar açılmış olup, çalışmalarını günümüzdede sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Turk Ocakları, were established as a cultural association in Istanbul in 1912,during the period of Second Constitution, as a consequence of a consciousness ofbeing Turkish within the multi-national social structure of the Ottoman State. TurkOcakları led to the development and spreading of Turkish History, Language and Artscientifically; and to the conveying the elements of national culture to the younggeneration with comtemporary values. They had some activities emphasizing thefeeling of unity and soldarity of the Turkish people during the transition period frombeing an empire to being a nation-state; they fought with Atatürk with all membersas well. The number of the centers and of their members rapidly increased soon afterthe foundation of Turkish Republic with Atatürk?s assistance. Turk Ocakları hostedAtatürk?s many visits and speeches and the members were his greatest supporters.In this research, we have aimed to bring together all the speeches Atatürkmade on various subjects such as national unity, language, religion, history,economy, education, the revolutions, and health. After Atatürk?s visits to the TurkOcakları have been chronologically determined, his speeches at the centers, what hewrote in his diary, his speeches, and telegraphs have been meticulously tried to becollected without leaving out anything by comparing all the original resources of theperiod. In this study, Turk Ocakları and Atatürk?s views about them have first beendealt with as a whole. Afterwards, in the Speech section, the subjects of the speecheshave been briefly explained and then the whole speech has been chronologicallygiven without changing the language or the spelling. In the conclusion part of thestudy, a general evaluation has been made.Turk Ocakları, which were united with the CHF (Republican Populist Party)as a result of Atatürk?s request in 1931, were reopened in 1949 and have still beenworking for this goal.