Niğde Halkevi ve Akpınar dergisinin halk bilimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of folklore and Akpınar journal Nigde Community Center
- Tez No: 277427
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Halkodaları, Niğde, Akpınar Dergisi, community centers, community rooms, Niğde, Journal of Akpınar
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 447
Özet
Halkevleri CHP'nin yan kuruluşlarındandır.1931 yılında kapatılan Türk Ocakları'nın yerine kuruldu. 19 Şubat 1932'de resmen faaliyete geçen Halkevleri, çalışmalarına Türk Ocaklarından kalan binalarda devam etti ve bu ocakların mal varlığını aldı. Halkevleri Atatürk'ün düşünceleriyle kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. İlk olarak 14 il merkezinde (Afyon, Ankara, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Eminönü, Eskişehir, İzmir, Konya, Malatya, Samsun) Halkevleri açıldı.Halkevlerinin kuruluş amacı: Atatürkçü düşünceyi ve CHP'nin ilkelerini yaymak, Atatürk inkılâplarının yerleşmesini sağlamaktır. CHP programında da yer alan ifadeler bunu doğrulamaktadır. Halkevleri 1932-1951 yılları arasında önemli çalışmalar yapmıştır. Pek çok yayın ve eser ortaya koymuş, pek çok insanın topluma kazandırılmasını sağlamıştır. Halkın külfetsizce toplandığı, eğlendiği, çeşitli etkinlikler içinde yer aldığı ya da izlediği halkevi ve halk odalarının en önemli özelliklerinden birisi; yaygın ?halk okulu? hizmeti görmeleridir. Halkevleri, köyde ve şehirde yaşayanlar arasındaki uçurumu da asgariye indirmiş ve bu noktada oldukça önemli bir görevi başarıyla yerine getirmiştir.Halkevleri; dil-edebiyat, güzel sanatlar, tiyatro, spor, sosyal yardım, halk dershaneleri ve kurslar, kütüphane ve yayın, köycülük, tarih ve müze olmak üzere çeşitli kollara ayrılmıştır.Halkevlerinin alt yapısı Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde hazırlandı, halkevleri 19 Şubat 1932'de açıldı, 1951 yılında ise ani bir şekilde kapatıldı. Halkevleri 1961 yılında Türk Kültür Ocakları olarak yeniden açıldı. Daha sonra Halkevleri Derneği adıyla bugünkü dernek statüsüne kavuşturuldu.Bu çalışmada, Niğde Halkevi ve onun yayın kolu olan Akpınar Dergisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için halkevleri ile ilgili genel bilgiler de çalışmada yer almıştır.Bu çalışmanın amacı Niğde Halkevi ve kaynak dergisi olan Akpınar' ın folklorik açıdan incelenmesidir.Bu çalışmanın içeriği şöyledir: Birinci Bölümde Halkevleri, Halkodaları ve tarihçesi, İkinci Bölümde Niğde Halkevi ve faaliyetleri, Üçüncü Bölümde ?Akpınar? dergisinin halk bilimi açısından değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The community centers are from subsidiary organs of CHP.They took the place of Turkish hearths which were closed in 1931.Getting started officially on 19th February 1932, The community centers continued their works in the buildings that were left from Turkish hearths and took the possession of these hearths.The community center is a civil society organization following Atatürk?s ideas.Firstly,they were opened in 14 city centers such as Afyon, Ankara, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Eminönü, Eskişehir, İzmir, Konya, Malatya, Samsun.The establishment aim of community centers is to extend Kemalist idea and CHP?s principles and to make Atatürk?s revolutions permanent.The statements in CHP program prove that.The community centers made important works between 1932-1951. They published many works and articles,and made many people useful for the society. One of the most important features of the community centers,where the people gathered easily,enjoyed and took place in or watched many different activities, was to serve as ?community school?. The community centers decreased the difference between the people living in villages and cities . At this point,they succeeded a very important duty.The community centers were divided into many branches such as language-literature,fine arts, theatre,social welfare,community classes and courses,library and publishing,history and museum.The base of community centers was prepared under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk and were opened on 19 february 1932, and in 1951 they were closed immediately. The community centers were again opened in 1961 as Turkish Culture Hearths. Then, They gained today?s status with the name of Community Centers Organization.In this study, Niğde community center and Journal of Akpınar ,being its publishment organ,were examined in detail.To make the subject more clear,the general data about community centers were presented in this study.The aim of this study is to examine Niğde community center and Akpınar being its source journal in folkloric view.The content of this study is as in: in first part, Community centers,Community rooms and history of them are presented ; In second part, Niğde community center and its actions are told; in third part, Journal of Akpınar is evaluated in terms of folklore.