Türk ilaç endüstrisi ve Avrupa Birliği'ne uyumu
Turkish pharmaceutical industry and its harmonization to European Union
- Tez No: 188036
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ALİ KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türk laç Endüstrisi, Avrupa Birli i laç Endüstrisi, Dünya laç Endüstrisi, entegrasyon, tam üyelik, rekabet, ilaç sektörü dinamikleri, Turkish Pharmaceutical Industry, European Union Pharmaceutical Industry, World PharmaceuticalIndustry, Integration, Full Membership, Rivalry, Pharmaceutical Sector Dynamics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETTÜRK LAÇ ENDÜSTR S VE AVRUPA B RL NE UYUMUAH N, BahriDoktora, ktisat BölümüTez Danı manı: Prof. Dr.A.Ali KaracaHaziran 2005, 177 SayfaBu tez, Türkiye ekonomisinde son derece önemli bir paya sahip olan Türk laç Endüstrisinin,Avrupa Birli i'ne uyumu sürecinde kar ıla aca ı olası güçlükleri ve bu güçlüklere ili kin önerileriiçermektedir.laç Endüstrisi, dinamik yapısı, hızlı geli mesi, istihdam olanakları, Türk halkına / Türkekonomisine sa ladı ı yararlar / ileride sa layaca ı yararlar, geli en teknolojisi ve yatırımlarıaçısından di er sektörlerden ayrılmaktadır.Dünyanın dev ilaç firmalarının Türk ilaç endüstrisine giri leri (son 20 yılda) hızlanmı budurum, pazar dinamikleri hızlı de i en endüstride rekabetin yo unla masına neden olmu tur. Bu tezile yo un rekabet ortamında bulunan Türk laç Endüstrisinin kendine do ru yön vermesine yardımcıolmak ve Avrupa Birli i laç Endüstrisi ile uyum çalı malarına katkı sa lamak amacıylahazırlanmı tır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTURKISH PHARMACEUTICAL INDUSTRY AND ITS HARMONIZATION TOEUROPEAN UNIONAH N,BahriDoctorate,Economics DepartmentThesis Advisor: Prof.Dr.A.Ali KaracaJune 2005,177 PagesThis thesis contains the possible difficulties and relating proposals in the EU harmonizationprocess that Turkish Pharmaceutical Industry; which has an important share in Turkey?s economy,will face.The Pharmaceutical Industry is seperated from other sectors with its dinamic structure, rapiddevelopment, employment opportunuties, the benefits provided to Turkish people/economy,developing technology and its investments.World?s huge pharmaceutical firms accession to Turkish Pharmaceutical Industry has beenaccelerated and this led to a rivalry intensification in an industry whose market dynamics changerapidly.This thesis was prepared for helping to give a true direction to Turkish PharmaceuticalIndustry; which is in an intense competitive environment and contributing to its harmonizationstudies with European Union Pharmaceutical Industry.