İlköğretim 7. ve 8 sınıflarda vatandaşlık bilgisi dersinde demokrasi eğitimi
Democracy education of the elementary school at 7th and 8th classes at citizenship lesson
- Tez No: 188035
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMETTİN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Demokrasi, Demokrasi Eğitimi, Citizenship, Democracy, Democracy Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı, lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin demokrasininunsurları ile ilgili görüşlerini belirlemektir.Bu araştırma nicel araştırma tekniklerinden genel tarama türlerinden ?tekiltarama? tekniği kullanılarak, Bolu ili Merkez lköğretim Okullarından Gazipaşalköğretim Okulu'nda uygulanmıştır. Bu araştırmada, demokrasinin unsurları ile ilgiliöğrenci görüşlerini tespit etmek amacıyla özgün bir tutum ölçeği geliştirilmiştir.Ölçek hazırlanmadan önce, ilgili literatür taraması yapılarak demokrasinin unsurlarıtespit edilmiştir. Demokrasiye ilişkin belirlenen unsurlar konuyla ilgili uzmanlarlagörüşme yapılarak belirlenmiş ve çeşitli veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler,çözümlenerek maddelere dönüştürülmüştür. Bu bilgiler doğrultusunda, hazırlananölçek taslağı; alan uzmanlarının kapsam, geçerlik, anlaşılabilirlik ve uygulanabilirlikkonularındaki görüşlerine sunulmuş ve eleştirileri dikkate alınıp gerekli düzenlemeleryapılmıştır.Tutum ölçeği araştırmacı tarafından elden uygulanmıştır. Verilen ölçeklerindönüş oranı %100'dür. Araştırmacı tarafından geliştirilen özgün ölçeğin verilerininçözümlenmesinde frekans dağılımları, yüzde, ortalama, standart sapma hesaplamalarıve `t' test analizleri yapılmıştır.Veriler, SPSS 10,0 paket programı kullanılarakçözümlenmiştir.lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin demokrasinin unsurlarına ilişkingörüşlerinden elde edilen sonuçlar söyle özetlenebilir:1. lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin demokrasinin unsurları içerisinde enfazla ?özgürlük? kavramına ilişkin ifadelere katıldıkları ortaya çıkmıştır.2. lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin tutum ölçeği içerisinde en fazlakatıldıkları görüşün ?hoşgörü? kavramına ait ``Bireylerin bir arada huzur içindeyaşamaları için karşılıklı hoşgörü ortamı olmalıdır.'' ifadesi olduğu saptanmıştır.3. lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin demokrasinin unsurları içerisindekatılımlarının en az olduğu kavramın ?demokrasi eğitimi'' olduğu sonucunaulaşılmıştır.4. lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin tutum ölçeği içerinde katılmayanlarınoranının en yüksek olduğu maddenin ``Sadece insan olmak insan haklarına sahipolmak için yeterlidir.'' fadesi olduğu görülmüştür.5. lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin demokrasinin unsurları içerisinde enfazla kararsız kaldıkları unsurun ?vatandaşlık'' olduğu ortaya çıkmıştır.6. lköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin Demokrasinin unsurları içersinde enfazla kararsız kaldıkları görüş ise ``Bireyin nasıl vatandaş haline gelebileceğiverilecek demokrasi eğitimi ile mümkündür.'' fadesi olmuştur.7.Demokrasinin unsurlarından ``eşitlik, özgürlük ve hoşgörü'' kavramlarınailişkin lköğretim 7. ve 8.sınıf kız ve erkek öğrencileri arasında anlamlı bir farklılıkolduğu görülmüştür.8.Demokrasinin unsurlarından ``eşitlik ve özgürlük'' kavramlarına ilişkinlköğretim 7.sınıf öğrencileri ile 8.sınıf öğrencileri arasında anlamlı bir farklılıkolduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to determine the 7th and 8th class students?opinionsabout the components of democracyThis investigation was applied by using the ` singular technique? from thesurvey type of quantitative research technique at Gazi Paşa elemantary schoolwhich is one of the central elemantary schools in Bolu.In this investigation anoriginal attitude survey was developed in order to determine the student opinionsabout the components of democracy.Before the criterion was prepared, thecomponents of democracy had been fixed by doing research from the relevantliterature.The components relat to democracy which were determined had beendetermined by making conversation with the relevant experts and various data wascollected. The data that had been collected was recorded in a report by analysis.According to this knowledge , the prepared criterion sketch was presented to thefield experts regarding scope, validity, understandibility and feasibility subjects andnew regulations were done by taking their criticisms into considerationThe attitude criterion was applied by the investigator.The proportion ofreturn of the given criterion is a hundred percent.In analysing the datum of theoriginal criterion which had been improved by the investigator, all analyses weredone such as; frequency dipersion, percentage, average, standard deviationcolculation and `t? tests. These calculations, were analysed by using the SPSS 10,0pocket programme.The results of the elemantary 7th and 8th class students? opinions relating tothe components of democracy can be summed up like this:1. It had been understood that elemantary 7th and 8th class students? mostlyagreed with the expressions relating to the freedom concept in the components ofdemocracy2. The opinion that the elemantary 7th and 8th class students mostly agreedwith the tolerance concept in the attitude criterion, ``There must be a reciprocaltolerance atmosphere for individuals?? living in peace together? was determined.3.It was determined that elemantary 7th and 8th class students? leastinterested concept was `democracy education?.4.It was seen that the item that has the highest percentage of the attitudecriterion that elemantary 7th and 8th class students least held is `to be only a humanis enough to have human rights?5.It was fixed that the component that elemantary 7th and 8th class studentsmostly were undecided about is `ctizenship?6. `how will an individual will be able to become a citizen is possible withthe given democracy education? was the opinion that elemantary 7th and 8th classstudents mostly had been undecided about in the components of democracy.7.It had been seen that there was a significant difference between elemantary7th and 8th class male and female students relating to `equality, freedom andtolerance?concepts from the component of democracy.8.It had been seen that there was a significant difference between elemantary7th and 8th class students relating to ``equality and freedom??from the componentsof democracy.