Mesleki müzik okullarındaki orkestra derslerinde orkestra düzenlemeleri yapılmış halk ezgilerinin kullanılabilirliğine yönelik öğretmen ve öğrenci tutumları
The Attitudes of the teachers and the stutends towards the folk songs whose orchestra arrangements have been made in orchestra classes in vacational schools of music
  1. Tez No: 188037
  2. Yazar: UĞUR TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. SEFAİ ACAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Education and Training, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenleme, Halk Ezgisi, Arragement, Folk Songs
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Uğur TÜRKMENDoktora TeziMüzik Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı : Yrd. Doç. Sefai ACAYTemmuz-2005, 164 SayfaMESLEK MÜZ K OKULLARINDAK ORKESTRA DERSLER NDE ORKESTRADÜZENLEMELER YAPILMIŞ HALK EZG LER N N KULLANILAB L RL Ğ NEYÖNEL K ÖĞRETMEN VE ÖĞRENC TUTUMLARIÖZETÜlkemizdeki mesleki müzik okullarında orkestra derslerini yürütenöğretmenler ve dersleri alan öğrenciler için orkestra düzenlemeleri yapılmış halkezgileri büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte bu eserlerin yeterliliği ve nitelikleriüzerine farklı görüşlerin de olduğu bir gerçektir.Bu araştırma; mesleki müzik okullarındaki orkestra derslerinde orkestradüzenlemeleri yapılmış halk ezgilerinin kullanılabilirliğine yönelik öğretmen ve öğrencitutumlarının belirlenmesi, belirlenen tutumların yorumlanarak bu tür çalışmalarınyaygınlaştırılması için öneriler geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır.Araştırma, iki tür evrenden oluşmaktadır. Birincisi, orkestra düzenlemeleriyapılmış halk ezgileri, ikincisi ise mesleki müzik eğitimi veren kurumlardaki orkestradersi öğretmen ve öğrencileridir.Araştırmanın birinci örneklem gurubu; orkestra düzenlemeleri yapılmışulaşılabilen 67 halk ezgisinden oluşmaktadır. kinci örneklem grubu; 2004-2005eğitim-öğretim yılında bulundukları illerde Müzik Eğitimi Anabilim Dalı olan,(Balıkesir, Bolu, Bursa); Müzik Eğitim Anabilim Dalı olmayan (Kırşehir, Kocaeli veKütahya) Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri ikinci ve üçüncü sınıf orkestra dersiöğrencileri ile Bolu Abant zzet Baysal , Gazi ve Uludağ Üniversiteleri Müzik EğitimiAnabilim Dalları'nda okuyan ve anabilim dalı orkestrasında görev yapan öğrencilerdenoluşurken, orkestra öğretmenlerine ait örnekleme ise tüm evren dahil edilmiştir.Biri orkestra öğretmenlerine diğeri öğrencilere olmak üzere iki anket formuhazırlanmış ve uygulanmıştır.Ankette elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemelerinde frekans (f) veyüzde (%) değerlerinden oluşan tablolar kullanılmış, frekans ve yüzde değişimdeğerlerine birlikte bakılarak genel bilgiler edinilmiş, öğrencilerin ve öğretmenlerin bazısorulara verdikleri cevapların bulundukları kuruma göre nasıl değişim gösterdiğinibelirlemek için çapraz tablolar alınmış, bu çapraz tablolar vasıtasıyla öğretmen veöğrencilerin çalıştıkları veya okudukları kurumların verdikleri cevabı etkileyipetkilemedikleri Ki-Kare sınaması yapılarak test edilmiş ve sonuçlandırılmıştır. Bu testtüründe anlamlılık düzeyi 0.01 olarak alınmıştır. Buna göre öğrencilerin veöğretmenlerin bulundukları kuruma göre sorulara verdikleri cevaplar arasında ilişki%99 güven içerecek düzeyde aranmıştır.Araştırmanın sonunda öğretmen ve öğrencilerin orkestra düzenlemeleri yapılmışhalk ezgilerine değer verdikleri ve bu tür çalışmaların çoğalması gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn our country, folk music songs whose orchestra arrangements have beenmade are very important for the teachers and students of vacatıonal school of art.Moreover, it is true that there are different opinions about the quality of these songs.This study aims to determine the attitudes of the teachers and the studentstowards the folk songs, whose orchestra arrangements have been made, in orchestraclasses in vacational schools of art, to provide with suggestions to increase such studiesby commenting on these determined attitudes.The paper is composed of two main universe ; the folk songs whose orchestraarrangements have been made and the students and teachers of the music department ofvocational schools of art.The first sampling group of the study is comprised of 67 folk songs whoseorchestra arrangement have been made. The second sampling group is composed ofstudents who played in orchestras in the following schools in 2004-2005 education year;2nd and 3rd grade orchestra class students of Balıkesir, Bolu, Bursa Anatolian HighSchools of Fine Arts, whose main domain is music, and Kırşehir, Kocaeli and KütahyaAnatolian High Schools of Fine Arts, whose main domain isn?t music; and students whoplay in the orchestras of Bolu Abant İzzet Baysal, Gazi, Uludağ Universities MusicDepartments. Besides,the sampling of the orchestra teacher is included in the wholeuniverse.Two questionaire forms have been prepared and applied; one to the orchestrateachers and the other to the students.Tabless made of frequency and percentage values have been used in solvingthe from those questionnaires statistically. General overview information is gathered bychecking the frequency and percentage change values together. Crosssectional tableshave been formed in order to determine how some answers of students and teacherschange accoding to their instituions. By means of these crosssectional tables, whetherthe institutions of these students and teachers affect their answers or not has been testedand evaluated via Pi Square tests. Within this testing type, the level ofcomprehensibility is accepted as 0,01. According to this, the relation between theanswers of the students and teachers according to their institutions has been asked to be% 99 reliable.Consequently,at the and of the research, it is understood that students andteachers appreciate the folk songs whose orchestra arrangements have been made, andthus these kinds of studies should be carried out more often