İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin kelime serveti üzerine bir araştırma
The Research on the primary education 7th class students' the vocabulary capacity
  1. Tez No: 188075
  2. Yazar: ALİ İPEKÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİDAYET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Kelime Serveti, Sözcük Öğretimi, Study of Turkısh Language, The Vocabulary Capacity, Teaching ofTurkish Words
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETLKÖĞRET M 7. SINIF ÖĞRENC LER N N KEL ME SERVET ÜZER NE B RARAŞTIRMAAli PEKÇYüksek Lisans TeziTürkçe Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Hidayet ÖZCANAğustos 2005, 105 Sayfalköğretimin temel hedefi, kişilere hayatta lâzım olacak temel bilgi ve becerilerikazandırmaktır. nsanlara, hayatta en fazla lâzım olacak beceriler ise, anlama (okuma,dinleme), anlatma (konuşma, yazma) becerileridir. Kişinin bu iki temel dil becerisinikullanmadaki başarısı, kelime servetine bağlıdır.Türkçe Programı'nda her yaşa ne kadar kelime öğretileceğinin ve bu kelimelerinneler olacağının belirtilmemesi, sözcük öğretiminde bilimsel metot ve tekniklerinkullanılmaması, öğrencilerin içinde bulundukları sosyo-ekonomik durum onların kelimeservetini etkilemektedir.Bu çalışmada ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin kelime serveti araştırılmıştır.Araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin aktif olarak kullandıklarıkelimeleri belirlemek; kelime serveti ile sosyo-ekonomik durum ilişkisini ortaya koyan birtespit yapmaktır.? lköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Kelime Serveti Üzerine Bir Araştırma? isimliçalışma üç bölümden oluşmaktadır.Birinci Bölümde, kelime servetinin tanımı, kelime servetinin eğitim kademelerindekigöstergeleri, kelime servetinin önemi, kelime servetini geliştirici teknikler ve metotlar,problemin durumu, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, problem cümlesi, alt problemler,sınırlılıklar, varsayımlar, tanımlar, araştırmanın yöntemi, evren, örneklem ve kelime servetiile ilgili araştırmalar yer almaktadır.kinci Bölümde, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin kaç çeşit kelime kullandıkları,ortalama kaç kelimelik cümleler kurdukları, ortalama kaç cümlelik kompozisyon metinleriyazdıkları ve en fazla kullandıkları kelimeler, çok anlamlı kelimeler tespit edilmiştir.Öğrencilerin kelime servetleri ile sosyo-ekonomik durumları arasındaki ilişkiyi gösterenincelemenin sonuçlarına ve önerilere yer verilmiştir.Üçüncü Bölümde, öğrencilerin yazdıkları kompozisyon metinlerinde kullandıklarıkelime kadrosu incelenmiştir. Kullanılan kelimelerin kaç kişi tarafından ve hangi sıklıklakullanıldığını gösteren temel kelime listesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE RESEARCH ON THE PR MARY EDUCAT ON 7th CLASS STUDENTS? THEVOCABULARY CAPAC TYAli PEKÇMaster?s ThesisTurkish Education DepartmentThesis Adrisor: Hidayet ÖZCANAugust, 2005, 105 PagesThe aim of the primary education is to gain the necessary basic knowledge and skillsfor the people in their life time. The most necessary skills in his life time is to comprehend (toread, to listen) and to explain (to speak, to write). The success to make use of thesefundamental skills depends on the vocabulary capacity.How many vocabularies to teach at every ages, to decide which vocabularies theyshould be, using scientific methods and techniques to teach vocabularies and insufficiency ofthe prepared lecture books in Turkish Language Program will affect the vocabulary capacity.In addition to these, the social-economic situation of the students affects their vocabularycapacity. Thus, in this study the primary education 7th class students? the vocabulary capacityis researched.The aim of the research is to determine the vocabularies used by primary education7th class students continuously and to define the relationship between the vocabulary capacityand the social-economical situation of the students.The study named ?The Research On The Primary Education 7th Class students? TheVocabulary Capacity? consists of three sections.In the first section, the description of the vocabulary capacity, indications of thevocabulary capacity in educational levels, the importance of the vocabulary capacity,techniques and methods for improving the vocabulary capacity, the state of the problem,purpose of the research, importance of the research, the problem sentence, sub-problems,limitations, assumptions, definitions, method of the research, universe, sampling, and researchrelated with the vocabulary capacity are mentioned.In the second section, what type of words used, averaged number of words in thesentences, averaged number of words in the sentences in the compositions, the mostfrequently used words, the most significant words in the composition written by the primaryeducation 7th class students are investigated. The results and suggestions to the investigationof the relationship between social-economical situation and the vocabulary capacity of thestudents are also mentioned.In the third section, the sentences in the compositions written by the students areexamined. The list showing the words used in the compositions, how frequently they are usedand how many students are used them is prepared.