Otra öğretim öğrencilerinin Türkçe ve edebiyata yükledikleri kavramlar ve kavram analizi
The Concept to which the student of high school in meaning the Turkish and Turkish literature and concept analysis
  1. Tez No: 188076
  2. Yazar: SUZAN BAŞARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Türkçe, Edebiyat, Conception, Turkish, Literature
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZETORTA ÖĞRET M ÖĞRENC LER N N TÜRKÇE VE EDEB YAT'AYÜKLED KLER KAVRAMLAR VE KAVRAM ANAL Z .Suzan BAŞARSLANYüksek Lisans TeziEğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim DalıTez danışmanı: Yard. Dç. Dr. Mustafa AyyıldızHaziran 2005, 197 SayfaKavram öğretimdeki yöntem ve uygulamaların sayısal çokluğu düşünüldüğünde,ilköğretim okullarımızdaki ve orta öğretim düzeyinde -özellikle de Türkçe ve Türk Dili veEdebiyatı eğitimindeki- kavram öğretimine yönelik uygulamaların eksikliği, yanlışlığı, bizi,kavram öğretiminin öneminin yeterince anlaşılamadığı sonucuna götürmektedir.Kavramların öğrenme hayatımızın içinde olmadığını düşündüğümüzde, sadece renklerinöğretimi dâhi içinden çıkılamayacak derecede zorlu bir süreci göze almak anlamına gelecektirki bu sürecin uzunluğu ve öğrenilen bilginin hayatımızdaki kullanım alanı düşünüldüğünde,kavramların, öğrenmenin en vazgeçilmez parçası olduğu ortaya çıkacaktır.`Türkçe' ve `Edebiyat'a yüklenen kavramlar bir nev'i bize bu derslerdeki kavramöğretiminin sonuçlarını gösterecek ve istenilen hedef davranış ve amaçlara ulaşılıpulaşılamadığının göstergesi olacaktır. Bu tezde, elimizdeki verilerden yola çıkılarak önerilersunulacak ve kavram öğretiminin en önemli veriliş noktası sayılabilecek Türkçe ve Türk Dilive Edebiyatı derslerinin amacına hizmet edip etmediği, ne kadar ettiği sonucuna ulaşılıp, buamaç ve davranışlara nasıl ulaşılacağı hakkında öneriler getirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE CONCEPT TO WHICH THE STUDENT OF H GH SCHOOL IN MEANINGTHE TURKISH AND TURKISH LITERATURE AND CONCEPT ANALYSIS.Suzan BAŞARSLANMaster ThesisFaculty Of Education, Departmant Of Turkish Language EducationThesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mustafa AyyıldızJune 2005, 197 PageWhen we think of excess of numbers of method and implementation of conceptteaching, in elementary and high school Level -especially the error and lack ofimplemantation in teaching Turkish and Turkish Literature-as a result we understood that inimportance of teaching concept is not understood.When we consider that the concept are not in our learning period, teaching evencolor would be very diffucult. When the longest of process and the usage of knowledge thatwe learn are thougth, concept are consant part of learning.Concept which give meaning ta Turkish and Turkish Literature, in other words, showus the result of teaching concept in these lessons, and they will be the sing of if we reachtarget behaviour and aim. In thesis, the suggestions will be presented by the help of data wegot, and the suggestions will be given about if Turkish and Turkish Literature lessons inwhich the teaching of concept are very important to reach their aim, how much they reachtheir aim and how they will reach their aim.