Bankacılık sektöründe net faiz marjını belirleyen faktörler: Türkiye uygulaması (1999-2000)
Determinants of net interest margin in banking sector: An application in Turkey (1990-2000)
  1. Tez No: 188150
  2. Yazar: GAMZE GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEREF KALAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Net Faiz Marjı, Türk Bankacılık Sektörü, Çoklu DoğrusalRegresyon.i, Net Interest Margin, Turkish Banking Sector, Multiple RegressionAnalysis.ii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZETBANKACILIK SEKTÖRÜNDE NET FAİZ MARJINI BELİRLEYENFAKTÖRLER:TÜRKİYE UYGULAMASI (1990-2000)Gamze GÖÇMENSüleyman Demirel Üniversitesi, İşletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 154 sayfa, Temmuz 2005Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şeref KALAYCIBu tezin amacı, 1990-2000 yılları arasında Türk Bankacılık Sektörüne ilişkinmikro ve makro ekonomik veriler dikkate alınarak, Net Faiz Marjını belirleyenetmenleri tespit etmektir.Çalışmanın bulguları aşağıdaki gibidir.İlk olarak, ekonomik krizleri takip eden yıllarda bankaların net faiz marjlarıüzerinde mikro ekonomik faktörlerin etkileri istatistiksel olarak anlamlı değildir.İkinci olarak, ele alınan 11 yıllık süreçte, bankaların faiz marjı üzerinde etkiliolan makro ekonomik faktörler; enflasyon, krizler ve sektörün konsantrasyonuolmuştur.Son olarak, Türk bankacılık sektöründe faiz marjını belirleyen mikroekonomik faktörler yıllar itibariyle farklı olmakla beraber; net kar, faiz dışı gelir vegiderler, mevduat ve krediler ile öz sermaye olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINANTS OF NET INTEREST MARGIN IN BANKING SECTOR:AN APPLICATION IN TURKEY(1990-2000)Gamze GÖÇMENSüleyman Demirel University, Departmant of Business Administration,Master Thesis, 154 pages, July 2005.Supervising Professor: Ass. Prof. Şeref KALAYCIThe aim of this thesis is to predict the determinants of net interest margin inTurkish banking sector using the micro and macro economic data for the period of1990-2000.Findings of this study are below:At first, periods after economic crises, effects of micro economic variables onnet interest margin are not significant.Secondly, at the period studied, macro economic determinants of net interestmargin are inflation, crises and concentration of the banking sector.Lastly, although they can vary among years, micro economic variableseffected net interes margin are net profit, non-interest incomes and expenses,deposits, credits and net worth.