Akademik hayatta kadınların statüsü, istihdamı ve sorunları (ODTÜ-SDÜ karşılaştırması)
Status, employment and problems of women in acedemic life (METU-SDU comparison)
- Tez No: 188189
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Statü, İstihdam, Problem, Women, Status, Employment, Problem
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
iiÖZETAKADEMİK HAYATTA KADINLARIN STATÜSÜ, İSTİHDAMI VESORUNLARI(ODTÜ-SDÜ KARŞILAŞTIRMASI)Ebru YILMAZSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Sosyoloji Bölümü, Yüksek Lisans TeziX+282 sayfa, Mayıs 2005Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kamil KAYABugün akademik kariyerdeki elemanlarımızın %38'i kadındır. Türkiye bu oranile Dünyada Amerika ve Kanada'dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır.Günümüzde Türkiye'de kadınların üniversiteler arasındaki dağılımları farklıtablolar oluşturmaktadır. Yıllar itibariyle her alandaki kadın akademisyen oranınınartmış olmasına karşın, bu artış her alana ve üniversiteye aynı oranda yansımamıştır.Ayrıca kadın öğretim elemanlarının tüm öğretim elemanlarının içindeki payı çevreüniversitelerinden merkez üniversitelere doğru gidildikçe artmaktadır.Bu çalışmada, kadın akademisyenlerin üniversitelerde istihdam şekilleri, statüdağılımları ve üniversitelerde, aile içinde ve toplumsal hayatta karşılaştıklarısorunları merkez üniversitelerde çalışan (ODTÜ örneği) akademisyen kadınlar ileçevre üniversitelerinde çalışan (SDÜ örneği) akademisyen kadınlarınkarşılaştırılması bağlamında incelenmiştir. Ayrıca kadın akademisyenlerin altkadrolarda olan yoğunlaşmasının altında yatan temel etkenlerin neler olduğu,Türkiye'deki akademik kurumlarda doğrudan ve açık seçik bir ayrımcılığın olupolmadığı, akademik yöneticiliğin kadınlar arasında ne oranda yaygın olduğu,Türkiye'de kadınların üniversite kariyerlerinin aile rollerinin artan taleplerininetkisiyle rol çatışmasından etkilenip etkilenmedikleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTSTATUS, EMPLOYMENT AND PROBLEMS OF WOMEN IN ACADEMICLIFE (METU-SDU COMPARISON)Ebru YILMAZSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Sosyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi,X+282 sayfa, Mayıs 2005Supervising: Asst. Prof. Dr. Kamil KAYAWomen academicians comprise 38% of the academicians in Turkey. With thisratio, Turkey is ranked third after after United States and Canada. Not only womenacademicians comprise this ratio, but also they play an important role in academia.Role of women academicians ın Turkish academia is not phenomenon that ishaphazard but rather it is becoming stronger and institutionalized.Recently in Turkey there are differences among universities in terms ofditribution of women academicians and their field of interest. Even though there hasbeen an increase in number of women academicians, this increase was not reflectedin every subject and in every unıiversity Ratio of women academicians in totalacademicians increases as on ego from small cities to big cities.In this study, employment, status distribution, and problems womenacademicians face in family life and in society are examined by comparing womenacademicians in big city (i.e. METU) and in small city (i.e. SDU)The reasons why women academicians hold lower positions in academia,whether there is a discrimination toward women academicians or not, how commonare administretive positions among women academicians, whether womenacademicians? academic careers are affected by increasing demand in their familylife or not was examined in this study.