Kusurlu üretim yapan üretim sistemleri için öğrenme etkilerini içeren model önerileri
Learning effects included model proposals for production systems that makes defective items
- Tez No: 188202
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenme Eğrisi, Kusurlu Ürün, EkonomikÜretim Miktarı, Learning, Learning Curve, Defective Item, EconomicProduction Quantity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
iiÖZETKUSURLU ÜRETİM YAPAN ÜRETİM SİSTEMLERİ İÇİNÖĞRENME ETKİLERİNİ İÇEREN MODEL ÖNERİLERİYavuz KILIÇSüleyman Demirel Üniversitesi, İşletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 94 sayfa, Ağustos 2005Danışman: Yrd.Doç.Dr. Abdullah EROĞLUBu çalışmada, klasik ekonomik üretim miktarı modeli varsayımlarınınbazıları gevşetilerek yeni bir model önerisi geliştirilmiştir. Bu yeni model önerisi ileplanlama dönemi boyunca, talebin sabit ve sürekli olduğu varsayımıyla, öğrenmeningerçekleştiği ve kusurlu üretimin olduğu durumda, toplam maliyeti minimum yapanekonomik üretim miktarı elde edilmiştir. Önerilen modelde stoksuzluğa izinverilmemekte ve çevrim süreleri birbirinden farklı varsayılmaktadır. Ayrıca klasikekonomik üretim miktarı modelinin temel varsayımlarından birisi olan; üretilenürünlerin tümünün kusursuz olduğu varsayımından da vazgeçilmiştir. ModeldeWright öğrenme eğrisi kullanılmakta ve öğrenme etkisi altında üretilen ürünlerinkusur oranının belli bir olasılık dağılımı gösterdiği varsayılmaktadır. Geliştirilenmodel için sayısal bir örnek verilmiş ve öğrenme oranı ve kusurlu oranındakideğişimlerin etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTLEARNING EFFECTS INCLUDED MODEL PROPOSALS FORPRODUCTION SYSTEMS THAT MAKES DEFECTIVE ITEMSYavuz KILIÇSüleyman Demirel University, Business Administration DepartmentMaster Thesis, 94 Pages, August 2005Supervising Professor: Asst. Professor Abdullah EROĞLUIn this study, a new model proposal is developed by releasing some of theassumptions of classic economic production quantity model. With this new modelproposal, throughout the planning process, the economic production quantity thatminimizes total cost is achieved with constant and permanent demand assumptionand under learning and defective production conditions. In the proposed modelshortage is not allowed and the cycles are assumed to be different. Also, one of thebasic assumptions of classic economic production quantity model-all the produceditems are flawless-is released. In the model Wright Learning Curve is used and it isassumed that the rate of defective items produced under learning effect shows certainprobability distribution. A numerical example is given and analyzed for thedeveloped model and the changes were examined at the rate of defective item andlearning.