Hisse senedi fiyatlarını etkileyen makroekonomik faktörler: İMKB üzerine bir uygulama
Macroeconomic factors affecting stock prices: An application on İstanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 188201
  2. Yazar: FATMA MUMCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEREF KALAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse senedi, İMKB-100 Endeksi, Çoklu Doğrusal Regresyon, Granger Nedensellik Testi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
viiÖZETHİSSE SENEDİ FİYATLARINI ETKİLEYEN MAKROEKONOMİKFAKTÖRLER: İMKB ÜZERİNE BİR UYGULAMAFatma MUMCUSüleyman Demirel Üniversitesi, İşletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 87 sayfa, Temmuz 2005Danışman: Yrd.Doç.Dr. Şeref KALAYCIÇalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hissesenedi fiyatları ile makro ekonomik değişkenler arasındaki ilişki ?Çoklu DoğrusalRegresyon Yöntemi? ile, ilişkinin yönü ise ?Granger Nedensellik Testi? ileincelenmiştir. Veri seti olarak, 1990 yılının Ocak ayından 2004 yılının Aralık ayınakadar aylık veriler kullanılmıştır. Bağımlı değişken olarak İMKB-100 Endeksikapanış fiyatı, bağımsız değişkenler olarak da Hazine Bonosu Faiz Oranı (HBFO),Para Arzı (M2), Enflasyon (TÜFE), Sanayi Üretim Endeksi (SÜE), Dolar veCumhuriyet Altın Fiyatları ay sonları itibariyle alınmıştır. Çalışma sonucunda, İMKB100 Endeksi'ni etkileyen değişkenler sırsıyla, Hazine Bonosu Faiz Oranları, DolarFiyatı, Sanayi Üretim Endeksi ve Para Arzı (M2) olmuştur. Altın fiyatları ve TüketiciFiyat Endeksi ile İMKB 100 Endeksi arasında bir ilişki tespit edilememiştir. GrangerNedensellik testi sonucuna göre, Altın Fiyatları ve Hazine Bonosu Faiz Oranları'nınİMKB-100 Endeksi'ne sebep olduğu tespit edilmiş. Diğer yönden ise, İMKB-100Endeksi'nin Altın Fiyatları, Dolar Fiyatları ve Hazine Bonosu Faiz Oranları'na sebepolduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
viiiABSTRACTMACROECONOMIC FACTORS AFFECTING STOCK PRICES:AN APPLICATION ON ISTANBUL STOCK EXCHANGEFatma MUMCUSüleyman Demirel University, Business Administration DepartmentMaster (M.S.) Thesis, 87 pages, July 2005Consultant : Asst. Professor Şeref KALAYCIIn this study, the relation ships between macro economic variables and stockprices in the Istanbul Stock Exchange was determined with the `Multi LinearRegression Model? and the direction of the relation ships was determined with the`Granger Causality Test?. The monthly data between January 1990 and December2004 was used as the data set. The İstanbul Stock Exchange-100 Index was used asthe dependent variable and Treasury Bond Interest Rates, Money Offer (M2),Inflation (CPI), Industrial Production Index (IPI), Dollar and Gold Prices were usedas the independent variable. At the end of the study, it is found that the IstanbulStock Exchange-100 Index has been effected Treasury Bonds Interest Rates, DollarPrice, Indutrial Production Index and Money Offer (M2). Any relationship has notbeen detected between Gold Prices, Consumer Price Index and Istanbul StockExchange-100 Index . The results of Granger Causality Tests show that Gold Pricesand Treasury Bond Interest Rates Granger cause ISE-100 stock indexes. On the otherhand ISE-100 indexes Granger cause Gold Prices, Dolar Prices and Treasury BondsInterest Rates.Key Words : Stock, Istanbul Stock Exchange -100 Index, Multi Linear Regression,Granger Causality Test