Öğretmen adaylarının yabancı dil olarak İngilizce dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi (B. E. F. örneği)
A Comparative analysis of student teachers' attitudes towards English course as a foreign language (the case study of B. E. F.)
- Tez No: 188205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA BÜYÜK YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Öğrenimi, Güdülenme, İkinci Dil, İngilizce Dersine YönelikTutum Ölçeği, Tutum, Language Learning, Motivation, Second Language, Attitude ScaleTowards English Course, Attitude
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite birinci sınıfa devam eden öğretmenadaylarının ortak zorunlu ders kapsamındaki İngilizce dersine ilişkin tutumlarınıbelirlemek ve öğrencilerin ortak zorunlu ders olan İngilizce dersine yönelik tutumlarınıncinsiyet, anabilim ve ana sanat dalı, öğretim türü, mezun oldukları lise türü, İngilizceöğrenme amaçları ve derse ve sınava hazırlanma dışında haftalık İngilizce çalışmasaatine göre anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini araştırmaktır. Araştırmanınçalışma evrenini, Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi'nin tümanabilim ve ana sanat dallarına devam eden I.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Çalışmaya toplam 601 birinci sınıf öğrencisi katılmıştır.Araştırmanın problemine ilişkin veriler, araştırmacı tarafından hazırlanıpgeliştirilen kişisel bilgiler anketi ve İngilizce tutum maddeleri ile elde edilmiştir.Araştırma verileri SPSS 11.0 bilgisayar paket programında çözümlenmiş, frekans,yüzde, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon gibi tekniklerkullanılmıştır.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş ve araştırmanınproblemi yer almaktadır. İkinci bölümde , tutum ve güdülenme konuları kapsamlı olarakincelenmiştir. Üçüncü bölümde yöntem ve dördüncü bölümde bulgular vedeğerlendirme yer almaktadır.Beşinci bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Öğrencilerin İngilizcedersine ilişkin tutumları cinsiyet, mezun oldukları lise türü, anabilim ve ana sanatdallarına göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the attitudes of the freshmen towardEnglish as a foreign language within the scope of common compulsory courses and alsoto examine to what extent attitudes of students towards English as a commoncompulsory course are related to their genders, their departments, education types, kindsof high schools from which they have graduated, English learning reasons and theirweekly English studying hours except doing assignments and studying for the exams.The population of the present study includes 601 freshmen who attend the departmentsat Burdur Education Faculty, Süleyman Demirel University.The data were collected via personal data inquiry and English attitude itemsdeveloped by the researcher. The collected data were analyzed by SPSS 11.0 statisticalpackage programme, and frequency, percentage, standard variation, t-test, one-wayvariance analysis and regression techniques were used.The study has five parts. The first part includes introduction and the problem ofthe research. In the second part, the concepts such as attitude and motivation areinvestigated in detail. The third part includes the methodology and the forth one includesfindings and evaluation.The fifth part includes results and suggestions. Mean differences betweenstudents? attitudes toward English course and their genders, high schools from they havegraduated and their departments are found at the end of the study.