Avrupa Birliği sürecinde kadın örgütlenmelerinin rolü ve faaliyetleri: Kadın adayları destekleme ve eğitme derneği (kader) örneği
Roles and activities of women's non-govermental organizations during Turkey-EU unification process: The organization for supporting and educating women candidates
- Tez No: 188204
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Yönetişim, Avrupa Birliği, Sivil Toplum Kuruluşları, Kadın Örgütlenmeleri, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği, Public Administration, Governance, Civic Organizations, European Union, Woman?s Non-Govermental Organizations, The Organization for Supporting and EducatingWomen Candidates
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
iiÖZETToplumsal, ekonomik, siyasal ve teknolojik değişimler, serbest piyasa ve rekabetanlayışı, vatandaşların kamu hizmetlerinde artan kalite beklentileri, hızlı nüfus artışı,kentleşme ve göç olgusu, çevre sorunlarının küresel boyut kazanması, yolsuzluklar, gelirdağılımı bozuklukları, kamu harcamalarındaki artış ve borçlanma sorunları, kamuhizmetlerine olan artış ve bunun sonucu hizmetlerin genişlemesi ve kamu kurumlarınınetkinliğinin ve kamu görevlilerinin performanslarının düşüklüğü, ulus-üstü örgütlenmeleringüç ve etkilerindeki artış, kamu yönetimlerinde değişimi zorunlu kılmıştır. AB ile bütünleşmesüreci de bu değişimi zorlayan önemli bir neden olarak etkili olmaya devam etmektedir.1980'li yıllarla birlikte devletin yeniden yapılandırılması anlayışı kamu yönetiminde önemlideğişikliklere yol açarken geleneksel kamu yönetimi anlayışı sorgulanır hale gelmiş ve yenibir kamu yönetimi anlayışı oluşmaya başlamıştır. Değişen kamu yönetimi anlayışının birsonucu olan yönetişim yaklaşımı çerçevesinde sivil toplum kuruluşları önem kazanmış ve ABile müzakerelerde de sorumluluk ve roller üstlenmişlerdir.Çalışma ile sivil toplum kuruluşları içerisinde önemli bir yer tutmakta olan kadınörgütlerinin Avrupa Birliği sürecinde oynadıkları rol ve faaliyetler ortaya konulmayaçalışılacaktır. Bu süreç içerisinde faaliyet ve iş birlikleri bakımından göze çarpmakta olanKadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) örnek olay olarak faaliyetleriincelenmiştir. Araştırmada literatüre dayalı betimleyici çalışma yapılmıştır. Ülkemizde kadınörgütlenmeleri kadına yönelik politikaları etkileyecek kadar güçlenmiştir. Cinsler arasıeşitliğin sağlanması için önemli proje ve faaliyetler yapmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTROLES AND ACTIVITIES OF WOMEN?S NON-GOVERMENTALORGANIZATIONS DURING TURKEY-EU UNIFICATION PROCESS: THEORGANIZATION FOR SUPPORTING AND EDUCATING WOMEN CANDIDATESTülay YILMAZSüleyman Demirel University, Depertment of Public AdministrationMPA, 146 pages, December, 2005Supervising Assoc. Prof. Dr: Hüseyin GÜLSocial, economic, political, technological change, rapid population growth, increasedglobal competition urbanization, environmental problems, corruption, increased citizendemands have all required change in public administration. Moreover, Turkey?s unificationprocess with European Union is another important reason for this change in Turkish publicadministration.Due to all these change, approach to public administration has changed andgovernance has become dominant approach. In this process, non-governmental organizations(NGO?s) have also gained importance and have assumed increased role in governanceprocess.The study focuses on the roles and activities of woman?s organizations in the processof Turkey?s unification to Europen Union. For this purpose, the thesis takes the Organizationfor Supporting and Educating Women Candidates as the case and analyzes it.