Lise hazırlık sınıfı öğrencileri tarafından kullanılan İngilizce okuma stratejilerinin sesli düşünme yöntemiyle bulunması ve tanımlanması
Identification and definition of English reading strategies used by prep students in high school by think-aloud method
- Tez No: 188208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA BÜYÜK YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başarılı ve daha az başarılı okuyucular, Dil öğrenmestratejileri, Okuma stratejileri, Sesli düşünme protokolleri, Strateji, Language Learning Strategies, Reading Strategies, Strategy, Successfuland Less-successful Students, Think-Aloud Protocols
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise hazırlık sınıfı öğrencilerinin kullandıkları İngilizceokuma stratejilerinin sesli düşünme yöntemiyle bulmak ve incelemektir.Araştırmanın evreni, Burdur il merkezindeki Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi2003-2004 öğretim yılı hazırlık sınıflarındaki 80 öğrenciden oluşmaktadır. Yapılanokuma sınavında aldıkları puanlara göre öğrenciler ?başarılı? ve ?daha az başarılı?olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Puanı 75-100 arasında olan öğrenciler ?başarılı?,54-25 arasında olanlar ?daha az başarılı? olarak nitelendirilmiştir. Bu iki gruptan, 5?başarılı? ve 5 ?daha az başarılı? toplam 10 öğrenci örneklem grubu olarak seslidüşünme protokolleri ve görüşmeler için belirlenmiştir.Yapılan sesli düşünme protokolleri sonucunda başarılı ve daha az başarılıöğrencilerin İngilizce okumada kullandıkları stratejiler nitelik ve nicelik olarakkarşılaştırılmıştır ve bu iki grup arasında bir fark olup olmadığı araştırılmıştır.Ayrıca, öğrencilerin strateji kullanımıyla ilgili yürütücü bilişsel düşünce vedavranışlarını ortaya koymak amacıyla görüşmeler yoluyla veri elde edilmiştir.Sesli düşünme protokollerinden elde edilen veriler SPSS 11.5 (StatisticalPackage for Social Sciences) adlı bilgisayar programı kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmada elde edilen veriler, frekans, ortalama ve standart sapma istatistiktekniklerinden yararlanılarak karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda, başarılı ve daha az başarılı öğrencilerin İngilizceokumada kullandıkları stratejileri arasında nitelik açısından- stratejilerin türü- çok azbir fark bulunmuştur. Strateji kullanımındaki tutarsızlıklar nedeniyle hangi belirlistratejilerin başarılı veya başarısız öğrenciler tarafından etkili bir biçimde kullanılıpkullanılmadığını belirlemek zor olmuştur. Ancak, niceliksel olarak başarılıöğrencilerin daha az başarılı olanlara göre daha fazla yararlı strateji kullandığı ortayaçıkmıştır. Ayrıca, her iki grubun da strateji kullanımıyla ilgili yürütücü bilişseldüşünce ve davranışları görüşmelerle belirlenmiş ve elde edilen verilere göre stratejiöğretiminin bu gruplar, özellikle daha az başarılı olanlar, için daha etkili birerokuyucu olabilmeleri için gerekli olduğu görülmüştür.İyi birer dil öğrenicileri / okuyucuları olabilmeleri için öğrencilerin etkili dilöğrenme stratejilerinden haberdar edilmeleri ve bunların ders işleyişinde kullanılmasıiiigerekmektedir. Bu açıdan, öğretmenlerin de öğrenme stratejileri hakkındabilgilendirilmesi ve bu stratejilerin nasıl öğretilebileceği ile ilgili seminer veyakonferansların verilmesi yabancı dil öğreniminde kaliteyi artıracaktır.Yapılacak yeni araştırmaların dil öğrenme stratejileri üzerinde yoğunlaşarakyabancı dil öğrenme düzeyini yükseltmeye yarayacak çözümlere ışık tutmalarıgerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define and examine the English reading strategiesof prep students by think-aloud protocols. Population of the study consists of 80 prepstudents in Burdur Anatolian Vocational High School in 2003-2004 academic year.These students were grouped as ?successful? and ?less successful? according to thescores they got in reading comprehension exam. Students whose scores werebetween 75-100 were labeled as ?successful? and those between 54-25 as lesssuccessful?. From these two groups, total 10 students, 5 successful and 5 lesssuccessful, were chosen as a sample group for think-aloud protocols and interviews.As a result of think-aloud protocols, English reading strategies of successfuland less successful students were compared and contrasted in terms of quality andquantity. In addition, in order to find out the students? metacognitive thoughts andbehaviours about strategies, data obtained through interviews was analyzed.Data obtained from think-aloud protocols was analyzed by using SPSS 11.5(Statistical Package for Social Sciences), compared and discussed by descriptivestatistics (frequency, mean and standard deviation).At the end of the study, it was found out that there is a slight differencebetween the English reading strategies of these two groups in terms of quality- typesand nature of the stratejies. Due to the inconsistent use, it was difficult to state whichcertain strategies were used effectively by either successful or less successfulstudents. However, it is obvious from the results that successful students were foundto use more useful strategies in quantity, compared to less successful ones.Moreover, metacognitive thoughts and behaviours of two groups about the strategieswere identified through interviews and based on the data obtained, it was seen thatstrategy training is necessary for these groups, especially for less successful ones, tobecome more efficient language readers.In order to be efficient language learners / readers, students should beinformed about the effective language learning strategies and these strategies shouldbe integrated into the language activities. In this respect, teachers should also bewell-informed about learning strategies and conferences and seminars should be heldto increase the quality in second language learning.vFurther studies should illuminate the solutions which will be helpful toincrease the level of language learning by focusing on the language learningstrategies.