Türk kamu personel yönetiminde performans değerlemesi sistemi ve çağdaş bir model önerisi
The System of the performance appraisal of Turkish public personnel management and a modern model suggestion
- Tez No: 188207
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLAL MURAT ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Değerleme, Sicil, Performans Değerlemesi, KamuPersonel Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, Kamu Sektöründe PerformansDeğerlemesi, Performance, Appraisal, Register, Performance Appraisal, PublicPersonnel Management, New Public Management, Performance Appraisal In PublicSector
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZETTÜRK KAMU PERSONEL YÖNETİMİNDE PERFORMANS DEĞERLEMESİSİSTEMİVEÇAĞDAŞ BİR MODEL ÖNERİSİYakup ALTANSüleyman Demirel Üniversitesi, İşletme BölümüDoktora Tezi, 203 sayfa, Aralık 2005Danışman: Prof. Dr. Bilal Murat ÖZGÜVENBu tezin amacı, Türk kamu personel yönetiminin en netameli konularıarasında yer alan performans değerlemesi uygulamalarını kamu yöneticilerinin bakışaçısıyla inceleyerek, elde edilen sonuçlar ve yönetim alanındaki çağdaşgelişmelerden hareketle bir performans değerlemesi model önerisi ortaya koymaktır.Kamu sektöründe performans değerlemesi kavramının kamu yöneticileritarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarabilmek amacıyla, tüm kamu görevlileriiçinde en büyük bölümü oluşturan 657 sayılı DMK hükümlerine tabi devletmemurlarının performans değerlemesi sistemi ele alınmıştır. Bu çerçevede araştırma,Isparta ilinde faaliyet gösteren merkezi yönetime bağlı 13 farklı kamu kurumu tespitedilerek bu kurumların il merkeziyle ilçe teşkilatlarının başında bulunan sicil amirleriile yürütülmüştür. Anket tekniği kullanılarak elde edilen verilerin analizinden eldeedilen sonuçlar, kamu sektöründe performans değerlemesi konusunda ciddi bireğitim eksikliği olduğunu göstermektedir. Ayrıca yöneticiler performans değerlemesisonuçlarının yönetim kararlarının alınmasında çok büyük bir etkiye sahip olmadığınıdüşünmektedirler. Yine elde edilen sonuçlara göre yöneticilerin önemli bir kısmımevcut uygulamanın yetersiz olduğunu düşünmekte ve performans değerlemesisürecinde açıklığın ve çok kaynaklı değerlemenin gerekliliğine vurguyapmaktadırlar.Araştırmadan elde edilen sonuçlar ve yönetim alanındaki gelişmelerin birgereği olarak kamu personel yönetiminde performans değerlemesi sisteminin etkinlikve verimlilik kaygısıyla yeniden yapılandırılması ve çağdaş insan kaynaklarıdüşüncesine uygun düzenlemelerin yapılaması kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE SYSTEM OF THE PERFORMANCE APPRAISAL OF TURKISH PUBLICPERSONNEL MANAGEMENT AND A MODERN MODEL SUGGESTIONYakup ALTANSüleyman Demirel University, Department Of Business AdministrationPh. D, 203 pages, December 2005Supervising Professor: Prof. Dr. Bilal Murat ÖZGÜVENThe aim of this thesis is to examine the practices of performance appraisalwhich is among the most challenging themes of Turkish public personel managementaccording to the public managers? point of view and to produce a performanceappraisal model suggestion by means of the obtained results and the moderndevelopments in management.In order to bring out how the performance appraisal concept is understood bypublic managers in public sector, the performance appraisal system of governmentofficials who are subject to 657 numbered DMK rules which from the largest part inall government officials have been tackled. In this aspect the research has beencarried out by determining 13 different public instituons in Isparta which isconnected to central government by register chiefs who are at the managers of theseinstituons in city and town organizations. The results of the analysis of the dataobtained by using questionnaire technique show that there is a serious lack ofeducation in performance appraisal in public sector. Besides, managers think thatresults of performance appraisal don?t have so much effect on taking managementdecisions. And according to the obtained results most of the managers think that thepresent aplication is not enough and stress on the necessisty of appraisal with manysources and the clearness in performance appraisal system.The results obtained from the research and in accordance with theimprovements in management, it is inevitable to reconstruct the performanceappraisal system by means of effectiveness and productivity and to makearrangement suitable to modern human resources thought.