Hz. Âdem ile ilgili rivayetlerin tespiti ve değerlendirilmesi
Fixing and avaluation of rumours about Prophet Adam
  1. Tez No: 188307
  2. Yazar: NURULLAH AGİTOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Âdem, İlk insan, Hadis, Peygamber, Adam, The First Human, Hadith, Prophet
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHZ. ÂDEM İLE İLGİLİ RİVAYETLERİN TESPİTİ VEDEĞERLENDİRİLMESİNurullah AGİTOĞLUFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilim DalıHadis Bilim Dalı2005, Sayfa:101İlk insan olması açısından, her yönü ile merak konusu olmuş ve hakkında çokdetaylı malumat bulunan Hz. Âdem'i, Hz. Peygamber'in hadislerinden öğrenmek vehakkındaki rivayetleri değerlendirmek için yaptığımız ? Hz. Âdem ile İlgili RivayetlerinTespiti ve Değerlendirilmesi? adlı çalışmamız, Giriş ve üç bölümden meydanagelmektedir.Girişte, çalışmada kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmiş, ayrıcaÂdem kelimesinin anlamı üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, Kutsal Metinlere Göre Hz. Âdem, başlığı altında konu ile ilgiliTevrat, İnciller ve Kur'an-ı Kerim'deki bilgiler incelenmiştir.İkinci bölümde, Hz. Âdem'in Tarih, Tefsir, Tasavvuf ve Edebiyat kaynaklarındanasıl geçtiği, ulaşabildiğimiz eserler çerçevesinde, İslam Literatüründe Hz. Âdembaşlığı altında ele alınmıştır.Üçüncü bölümde de, konu ile hadis rivayetleri verilip, değerlendirilmeleriyapılmıştır.Çalışma, sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisFİXİNG AND AVALUATİON OF RUMOURS ABOUT PROPHETADAM.Nurullah AGİTOĞLUThe University of FıratSocial Sciences InstitueBasıc Islamıc SciencesMain Department of Hadith2005, Page:101Our study called ?Fixing and Avaoluation of Rumours about Prophet Adam?,avaluates rumours about Prophet Adam that with the direction first human he arouses theother humans interest and there are alot of informations about him. This study consists of theintroduction and three chapters.İn the introduction chapter, it was given knowledge about the technics and methodsused in this study.İn the first chapter, with the little of ? According to the Holy Books Prophet Adam?the informations about the topic in the old Testament, the Bible and the Qur?an have beenstudied.İn the second chapter, that how to treated of prophet Adam in the İslamic sources, inhistory, interpretation, sufism and literature has been explained with the little of ? ProphetAdam in the İslamic Literature?İn the third chapter, hadiths related about the subject have given and their evaluationhas been done.This study finishs with a bibliography and end.