Saç boyama ile ilgili rivayetlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the narrations about hair dyeing
  1. Tez No: 901163
  2. Yazar: MEHMET ALİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadith, Hair, Dye, Opposition, Black
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
SAÇ BOYAMA İLE İLGİLİ RİVAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet Ali YILDIRIM Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2024 Danışman: Doç. Dr. Selahattin AYDEMİR ÖZET İlk insan Hz. Âdem ile başlatılacak kadar tarihî bir geçmişi olan saç boyama ve işlemi hakkında“Saçı olan ona ikram etsin.”rivayeti doğrultusunda İslâm dininin iki kaynağından biri olan hadislerde nasıl işlendiği hakkında bir veri oluşturmak amacıyla saç boyama konusundaki rivayetler bir araya getirilmiştir. Senedlerinin sıhhatleri açısından râvi zincirinde yer alan râvilerin cerh ve ta'dîl yönünden münekkitlerce yapılan değerlendirmelerine yer verilecektir. Metin yönünden ise lafız ve mana açısından varsa farklılıklar oluşturulan tablolar yardımıyla ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Sened ve metin yönünden yapılan değerlendirme sonucunda içeriklerine göre konu alt başlıkları oluşturulacaktır. Hz. Peygamber'in ashâbına saç boyama konusundaki emir ve tavsiyelerinin ne olduğu, o dönemde saç boyamada kullanılan malzemelerin ne olduğu incelenecektir. Konunun önemi açısından o dönemde saçını boyamayan sahâbînin olup olmadığının tespiti önem arz etmektedir. Var ise bu durumun Hz. Peygamber'in emrine muhalefet olup olmadığının anlaşılması için sahâbe kavillerine ve şerhlere müracaat edilecektir. Böylece bu rivayetlerin nasıl anlaşılması gerektiği hakkında bir görüşe ulaşılacaktır. Bu bağlamda Hz. Peygamber'e en yakın olan eşlerinin ve ashâbının saç boyama meselesine nasıl baktığı tespit edilecektir. Bu verilerden sonra şârihlerin konuyu nasıl ele aldığı da ayrıntılı bir şekilde işlenecektir. Bu bilgiler ışığında günümüzde saç boyama hakkında genel bir kanaate ulaşılmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelime: Hadis, Saç, Boya, Muhalefet, Siyah.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF THE NARRATİONS ABOUT HAİR DYEİNG Mehmet Ali YILDIRIM Kayseri University, Institute of Graduate Education Master Thesis, September 2024 Supervisor: Doç. Dr. Selahattin AYDEMİR ABSTRACT In order to create data on how hair dyeing and its process, which has a historical past starting with the first human being Hz. Adam, is processed in the hadiths, one of the two sources of the Islamic religion, in line with the narration“He who has hair should honor him.”, narrations on hair dyeing have been brought together. In terms of the authenticity of their chains of narrators, the evaluations made by critics in terms of refutation and ta'dil will be included. In terms of the text, any differences in terms of wording and meaning will be tried to be revealed with the help of tables created. As a result of the evaluation made in terms of chain of narration and text, subheadings will be created according to their contents. The Prophet's orders and advice to his companions regarding hair dyeing and the materials used for hair dyeing at that time will be examined. In terms of the importance of the subject, it is important to determine whether there were any companions who did not dye their hair at that time. If there were, the companions' opinions and commentaries will be consulted to understand whether this situation was against the Prophet's order. Thus, an opinion will be reached on how these narrations should be understood. In this context, it will be determined how the Prophet's closest wives and companions viewed the issue of hair dyeing. After this data, how the commentators handled the subject will be discussed in detail. In the light of this information, an attempt will be made to reach a general opinion on hair dyeing today.