Sivil toplum örgütlerinin eğitim amaçlı faaliyetleri (Elazığ ili sendika örneği)
Education purpose activities of Civil society organisations (Elazığ city syndicate axample)
- Tez No: 188412
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH DİKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Civil Society, civil society organisation, syndicate, organisation culture, educattion of adult
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZS V L TOPLUM ÖRGÜTLER N N EĞ T M AMAÇLI FAAL YETLER( ELAZIĞ L SEND KA ÖRNEĞ )brahim ÇANKAYAElazığ Fırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı2005, Sayfa: 87Bu araştırma, sivil toplum örgütlerinin eğitim amaçlı faaliyetlerini ön plana çıkarmak, bu türfaaliyetlerin önemini vurgulamak amacıyla yapılan bir alan araştırmasıdır. Araştırmanınsınırlarını, Elazığ linde faaliyette bulunan sendika şubeleri oluşturmuştur. Araştırmanınörneklemi ise sendika üyesi olan deneklerden seçilmiştir. Deneklerin seçilmesi tesadüfûörnekleme yoluyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına işçi ve memur sendikalarının tamamı dâhiledilmiştir. Alan araştırması sonucunda, sivil insiyatiften deneklerin görüşleri sonucuna görebeklentilerin yüksek olduğu ve sivil toplum örgütlerinin eğitim, sosyalleşme, kültürel, ekonomikalanındaki faaliyetlerinin okul faaliyetlerinin yanında küçümsenemeyecek düzeyde olduğugözlenmiştir. Denekler, üyesi oldukları örgütlerinin birçok alanda daha fazla rol üstlenmelerigerektiğini vurgulamışlardır. Deneklerin genel olarak beklentileri arasında, kişisel görüş veönerilerine daha fazla başvurulması gelmektedir. Üyeler, yetişkinlik deneyimlerinin getirdiğibirikimleri bu tür örgütler yolu ile daha fazla yaşama geçirmeye çalışmak konusunda oldukçaisteklidirler. Örgüt içi iletişim eksikliği, üyelerin yaklaşımlarının daha az dikkate alınması, insankaynaklarından daha etkili şekilde yaralanma konusunda bu tür sivil örgütlerin çalışmaalanlarının dar olması en önemli sorunlar arasında görülmektedir.ANAHTAR KEL MELER: Sivil toplum, sivil toplum örgütleri, sendika, örgüt ve örgütkültürü, yetişkinler eğitimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THES SEDUCATION PURPOSE ACT V T ES OF C V L SOC ETY ORGAN SAT ONS( ELAZIĞ C TY SYND CATE EXAMPLE )brahim ÇANKAYAFırat UniversityGraduate School Of Social ScienceMain Science Branch Of Education Sciences2005, Page: 87This research is a field research to bring fare ground the education aimed activities of civilsociety. Organisation and to stress the importance of these activities. The border of thisresearch has been made by the syndicates in Elazığ. The examples of the research have beenchoosen among the associations which are members of syndicates. The associations have beenchoosen by chance. This research contains all worker and official syndicates in Elazığ city. Atthe end of field research, it was observed that the expectations from civilion otority were highaccording to the views of experiment members and also it was observed that the activities ofcivil society organisations in the field of education socializations,culture and economy were anacceptable level compared with the activities of the school. The associations have stressed thatthe syndicates which they are in must take more important parts in many field. Among theanticipations of the associations it comes fare ground to be applied their opinions andrecommendation. The members which to bring to life their accumulation of experiences throughthis syndicates. The incompleteness of communication beetwen members, keeping less aboutthe member? opinion working fields of this syndicate are the most important problems.