Kemalism meets the Copenhagen criteria: The emergence of neo-kemalism
Kemalizim Kopenhag kriteleriyle buluşuyor: Neo-Kemalizmin doğuşu
- Tez No: 188428
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Avrupa Birliği- Türkiye ilişkileri, KopenhagKriterleri, Kemalism, Turkey and the European Union, the Copenhagen Criteria
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETKEMALİZM KOPENHAG KRİTERLERİYLE BULUŞUYOR:NEO-KEMALİZMİN DOĞUŞUGünay, DefneYüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali TekinEylül 2005Avrupa Birliği'nin 3 Ekim 2005'te Türkiye'yle müzakerelere başlamakararı almasıyla bu uzun yolculukta önemli bir dönüm noktasına gelinmiş oldu.Birlik tarafından 17 Aralık 2004'te alınan bu karar Türk hükümetlerinin KopenhagKriterlerine uyum amacıyla demokratikleşme adına art arda yaptıkları reformların birsonucudur. Kuşkusuz bu demokratikleşme dalgası, bu reformlardan büyük ölçüdeetkilenen Kemalizmin geleceği ile ilgili sorular oluşturacaktı. Bu reformların hemAvrupa Birliği hem Türkiye içinden Kemalizmin Türkiye'nin Avrupa BirliğiÜyeliği'ne engel teşkil ettiğine dair ithamlarla birleşmesiyle; Kemalizmi ve onungeleceğini incelemek kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu tez, Kemalizmin mevcutyorumunun temel noktalarına temas eden Avrupa Birliği şartlılığı dolayısıyla nedenve nasıl zorlandığı sorusuna bir cevap aramaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKEMALISM MEETS THE COPENHAGEN CRITERIA: THE EMERGENCE OFNEO-KEMALISMGünay, DefneM.A., Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ali TekinSeptember 2005Turkey?s long-drawn-out journey came to another turning point aftergetting 3 October 2005 as a date for the launch of accession talks with the EuropeanUnion. This decision made by the Union on 17 December 2004 was an upshot ofhuge steps taken by subsequent Turkish governments in terms of transforming itsdemocracy so as to comply with the Copenhagen criteria. This wave ofdemocratization inevitably has raised questions about the fate of Kemalism, whichhas been largely penetrated by these reforms. When these reforms are coupled withsome allegations both from the EU and from within Turkey as being a barrier toTurkey?s EU membership, it became inevitable to put Kemalism and its fate intointerrogation. This thesis aims to answer the question of how and why prevalentinterpretation of Kemalism is being strained by the EU conditionality that permeatesfundamentals of Kemalism.