Deneysel peyzaj biçimleri
Experimental landscape forms
- Tez No: 188438
- Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj, sembol, ifade, bahçe, doga, arazi, enstalasyon, Landscape, symbol, expression, garden, nature, land, installation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sanat tarihi, optik görüntüye baglı biçimlerden soyut biçimlere kadar çesitlipeyzaj imgelerinin olusturdugu genis bellekle, sanatçıların doga biçimini sanatbiçimine dönüstürme kaygısını yansıtır.Bu arastırma yer alan çalısmalarda malzeme kullanımında ve sanatsalyaklasımda herhangi bir sınır gözetmeden, çesitli yöntemlerle yeni peyzajimgeleri ortaya koyulması amaçlanmıstır. Bir yanılsama yaratma kaygısıgüdülmeden olusturulan çalısmalarda ele alınan doga nesneleri, yinekendilerinin birer sembolü olmaları amacıyla kullanılmıstır. Resimde, doganesnelerinin sembol olmaları nedeniyle, amaca uygun kullanılmalarının enyogun örnegine Ortaçag resimlerinde rastlanmaktadır. Ortaçag resimlerinin ayırtedici özellikleri ise Hıristiyan ögretisine hizmet etmeleridir.Peyzajın dogrudan dogruya, dolaysız bir sekilde konu edildigi yerlerden biriJapon bahçeleridir. Japon bahçeleri, kendi evren tasarımlarının birer sembolüolarak kullandıkları doga nesneleriyle, Batıda ortaya çıkan Arazi Sanatına daöncülük etmistir. Yeryüzü sanatında da peyzajın kendisi sanatın asıl konusunuolusturmustur.Sanatta anlatım olanaklarının gelistigi çagımızda, Enstalasyon Sanatı daüretilmek istenen yeni ?peyzaj? imgelerine genis olanaklar saglamıstır. Yaklasımbiçimi olarak sahip oldugu sınırların genisligi sanatçılara zengin anlatımolanakları sunmustur.
Özet (Çeviri)
The art history reflects the artists? anxiety of the converting the nature form tothe art form with the large memory of the several landscape imagery from theforms devoted to the optic image to the abstract forms.In this research it is intended to introduce new landscape imagery with severaltechnics without observing any limit of using material and artistic aproach.Undertaken in the works composed without worrying about creating any illusion,the nature objects used so as to be their own symbol again. Coincided in themiddle ages paintings to the most intens example of the acceptable use of thenature objects because of their being symbol. The distinguishing feature of themiddle ages paintings is to serve to the christian doctrine.They are the Japanese gardens that the one of the place in which thelandscape is treated in a direct way. The Japanese gardens are leading to theLand Art which arised in the West with their using the nature object as a symbolof their own universe imagining. In the Land Art also the landscape have beenthe main subject of art.In our age at which the possibility of expression in art increased the InstallationArt also provided large facilities to the new ?landscape? imagery which ischoosed to be produced. The wideness of its borders as a form of approachpresents rich expression possibilities to the artists.