The Iraqi Turkmen (1921-2005)
Irak Türkmenleri
- Tez No: 188443
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUR BİLGE CRİSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak Türkmenleri, Irak Türkmen Cephesi, Irak, Kerkük, KDP, KYB, Türkmeneli, Iraqi Turkmen, Iraqi Turkmen Front, Iraq, Kirkuk, KDP, PUK, Turkmeneli
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETIRAK TÜRKMENLER (1921 2005)Kayılı, A.GökhanYüksek Lisans, Uluslararası lişkiler BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Nur Bilge CrissAğustos 2005Bu çalışma, 1921-2005 arasındaki tarihsel süreçte Irak Türkmenlerinindurumlarını, Irak'ta meydana gelen önemli gelişmeler ışığında incelemiştir. IrakTürkmenleri 1921-1991 arası dönemde Irak yönetimlerinin baskıcı tutumlarıneticesinde Irak içinde siyasi açıdan örgütlenememişlerdir. Irak Türkmenleri politikmücadelelerine aleni olarak II. Körfez savaşı (1991) sonrası K.Irak bölgesindebaşlamışlardır. Irak içerisinde üçüncü büyük etnik nufusa sahip Irak Türkmenleri buçercevede Irak'ın toprak bütünlüğünü, diğer etnik gruplarla eşit haklara sahip olmave anayasada kurucu halk statüsünde olmaları gerektiği tezini savunmaktadırlar.Türkmenler 2005 yılına geldiğimiz şu sıralar Irak'taki varlıklarını ispat etme gayesiile siyasi mücadelelerine devam etmektedir. Türkiye'nin Irak Türkmenleri ile ilgiliana politikasını Irak'taki diğer etnik gruplar gibi Türkmenlerinde eşit siyasi, sosyal vekültürel haklara sahip olması oluşturmaktadır. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadıklarıKerkük bölgesinin gelecekteki durumu Irak için bir model teşkil edebileceği gibi,problemin başlangıcı olabilecek durumdadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE IRAQI TURKMEN (1921-2005)Kayılı, A.GökhanM.I.R, Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Nur Bilge CrissAugust 2005This thesis evaluates the situation of the Iraqi Turkmen between 1921-2005 interms of the important developments in Iraq. The Iraqi Turkmen could not organizepolitically due to the oppressive Iraqi regimes in the period between 1921-1991.They started to carry out political activities openly after the Gulf War II in NorthernIraq. The Turkmen who are the third largest ethnic population in Iraq, pursue thepolicy of keeping the integrity of Iraqi territory, enjoying the same equal rights asthe other ethnic groups and being a founding member in the constitution. TheTurkmen are still maintaining their political activities to prove their existence in Iraqeven in 2005. Turkey has defended the idea that the Turkmen should have the samepolitical, social and cultural rights as the other ethnic groups in Iraq. The future ofKirkuk where the Turkmen live would be a model for Iraq or the start of seriousconflicts.