The Role of neoconservative ideas in the security policies of the the first George W. Bush administration
İlk George W. Bush yönetiminin güvenlik politikalarında yeni-muhafazakar fikirlerin rolü
- Tez No: 188442
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TORE FOUGNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yeni-Muhafazakar Fikirler, George W. Bush, Dış ve GüvenlikPolitikaları, Konstrüktivizm, 11 Eylül, Materyal Şartlar, Neoconservative Ideas, George W. Bush, Foreign and Security Policies, Constructivism, September 11, Material Circumstances
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETİLK GEORGE W. BUSH YÖNETİMİNİN GÜVENLİK POLİTİKALARINDAYENİ-MUHAFAZAKAR FİKİRLERİN ROLÜÇelik, ArifYüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler BölümüTez Yöneticisi: Assist. Prof. Tore FougnerEylül 2005Bu çalışma, ilk George Walker Bush Yönetimi'nin dış ve güvenlikpolitikalarının belirlenmesinde, bu Yönetimin üst kadrolarında yeralan yeni-muhafazakarların rolü konusundaki akademik tartışmalara bir katkı sağlamakamacını gütmektedir. Yeni-muhafazakar fikirlerin, Bush Yönetimi'nin 11 Eylülsonrası güvenlik politikaları üzerinde önemli oranda etkili olduğunu savunan buçalışma, fikir ve politika arasında basit bir sebep sonuç ilişkisi kurmanın ötesinegeçerek, sözkonusu fikirlerin politikaya dönüşüm sürecinin karmaşık yapısınadikkatleri çekmektedir. Siyasi sonuçların (political outcome) fikirler (ideas) ileçevremizdeki materyal dünyanın (material circumstances) karşılıklı etkileşimisonucu ortaya çıktığını savunan Konstrüktivist (Constructivist) bir yaklaşımlakonuyu inceleyen bu çalışma, yeni-muhafazakar fikirlerin dış ve güvenlikpolitikalarına dönüşme sürecinde 11 Eylül 2001 terörist saldırılarının öneminivurgulamaktadır. Fikir ve politika arasındaki karşılıklı etkileşime odaklanmasıyla buçalışma, yeni-muhafazakar fikirlerin ABD dış ve güvenlik politikalarını nasıletkilediğine dair önemli bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ROLE OF NEOCONSERVATIVE IDEASIN THE SECURITY POLICIES OFTHE FIRST GEORGE W. BUSH ADMINISTRATIONÇelik, ArifM.A., Department of International RelationsSupervisor: Assist. Prof. Tore FougnerSeptember 2005This thesis attempts to make a contribution to the debate on the role played byneoconservative ideas in the first George Walker Bush Administration?s (2000-2004) foreign and security policies. While supporting the view that such ideas havehad a significant impact on the policies in question, the thesis moves beyond asimplistic cause-effect analysis of the relationship between ideas and policy to aconcern with the greater complexity involved in the transformation ofneoconservative ideas into US foreign and security policies. More specifically, andbased on a constructivist analytical framework emphasizing the interactiverelationship between ideas and material circumstances, the thesis draws attention tothe crucial role played by September 11 terrorist attacks in paving the way for aneoconservative influence on US foreign and security policies. Through its focus onthe interactive relationship between neoconservative ideas and various materialcircumstances, the thesis provides an improved account of how these ideas came toinfluence US foreign and security policies.