The US policy on the Cyprus question: Continuity and change
ABD'nin Kıbrıs meselesi politikası: Süreklilik ve değişim
- Tez No: 188445
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: The US policy, Cyprus, Crisis, Conflict, Continuity, Change
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETABD'N N KIBRIS MESELES POL T KASI:SÜREKL L K VE DEĞ Ş MDundar, MuratYüksek Lisans, Uluslararası lişkiler BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan ÜnalTemmuz 2005Bu tez ABD'nin Kıbrıs meselesine dair politikasındaki süreklilik ve değişimi, SoğukSavaşın başlamasıyla beraber ABD'nin ada üzerindeki çıkarlarının artmaya başladığı1950lerden günümüze kadar kronolojik bir düzende incelemektedir. Tez genelolarak Soğuk Savaş ve takip eden dönemde ABD politikasını belirleyen faktörleriortay koymakta ve bir yandan bu politikanın meselenin çözümüne etkileriniaraştırırken diğer taraftan da bu politikanın süreklilik arz eden ve değişen taraflarınıbulmaya çalışmaktadır. Annan planı ise uluslararası camianın çözüm için en son veönemli çabası olması açısından detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu tez özellikle krizdönemleri üzerine odaklanarak ABD politikasının genel bir resmini ortaya koymayı,ve böylece anlaşmazlığın evrimindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Buçalışma ABD'nin Kıbrıs politikasının Akdeniz'deki çıkarları, bölgedeki ve komşubölgelerdeki stratejik güvenlik ihtiyacı ve Türkiye ve Yunanistan ile ilişkileriyleyakından ilgili olduğunu savunmaktadır. Bu faktörler göstermektedir ki ABD'ninKıbrıs politikası zaman zaman ufak değişiklikler göstermişse de bu politikanın genelhatları radikal bir şekilde değişmemiştir.Anahtar Kelimeler : ABD politikası, Kıbrıs, Kriz, Anlaşmazlık, Süreklilik, Değişim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE US POLICY ON THE CYPRUS QUESTION:CONTINUITY AND CHANGEDundar, MuratM.A., Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Hasan ÜnalJuly 2005This thesis analyzes continuity and change in the US policy on the Cyprus questionin chronological order, starting from 1950s, when US interest in the island began toincrease by the beginning of the Cold War, to this day. It mainly puts thedeterminants of US policy in the Cold War and post-Cold War period and tries tofind continuing and changing aspects of it while looking at its effects on finding asolution to the problem. It examines the Annan plan, as the latest and most importanteffort of the international community for the solution, in detail. The thesis aims toput forward a general picture of US policy on Cyprus especially focusing on crisisperiods, and thus explain its role in the evolution of the conflict. The study claimsthat policy of the US on Cyprus has been very much related with its interests inMediterranean, its strategic security needs in the region and neighbouring regionsand its relations with Turkey and Greece. These determinants indicate that main linesof US policy on Cyprus have not changed radically through this almost fifty yearsold conflict although it sometimes showed little variations.