Conteding approaches to nuclear power
Nükleer enerjide karşıt yaklaşımlar
  1. Tez No: 188469
  2. Yazar: GÖKÇE BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer enerji, Türkiye, enerji tartışmaları, nükleer teknoloji, Nuclear energy, Turkey, energy debates, nuclear technology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETNÜKLEER ENERJ DE KARŞIT YAKLAŞIMLARBerberoğlu, GökçeMaster, Uluslararası lişkiler BölümüTez Yöneticisi: Doç.Dr.Mustafa KibaroğluEylül 2005Enerji, ülkelerin en siyasi seçimlerinden biri olması ve bir milletin kalkınmasındaki hayatirolünden dolayı uluslararası ilişkilerde önemli bir yer teşkil etmektedir. Birçok enerjiseçeneğinin arasından, nükleer güç sahip olduğu avatajlar ve dezavantajlar bakımından çeşitlitartışmalara yol açmıştır. Özellikle kinci Dünya Savaşı sonrasında, akademik çevrede vebilim adamlarınca nükleer enerjinin riskleri, etkileri ve bedelleri üzerine yapılan butartışmalar uluslararası boyutlara taşınmıştır. Bu tez esas olarak nükleer enerji taraftarları vekarşıtları arasındaki sözü geçen tartışmaları tarafsız bir bakış açısıyla incelemeyiamaçlamaktadır. Bu tartışmaları incelerken çalışma sırasıyla nükleer enerjinin tarihselgelişimine, iki karşıt tarafın argümanlarına ve tartışmada varılabilecek orta noktalaradeğinecektir. Tüm bu tartışmaların Türkiye'ye uyarlanması da yine tezin analiz etmeyeçalıştığı bir başka nokta olacaktır. Özünde tanıtımsal bir çalışma olarak, bu tez kesinhükümlerden kaçınarak tarafsız gözlemleri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCONTENDING APPROACHES TO NUCLEAR POWERBerberoğlu, GökçeM.A., Department of International RelationsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa KibaroğluSeptember 2005Energy is an important figure in international relations, as being one of the most politicalchoices of any country and as a crucial element of a nation?s progress. Among a variety ofenergy options, nuclear power has been subject to several arguments related its advantagesand disadvantages. Especially after the Second World War, this debate on nuclear energy hasreached to international levels where scholars and scientists were to discuss their argumentsconcerning the risks, effects and costs of nuclear energy. This thesis mainly aims to examinethis debate between the supporters and critics of the nuclear energy option with an objectivepoint of view. While examining this debate the study respectively focuses on the historicaldevelopment of nuclear energy, the main arguments of both sides and possible middlegrounds for the debate. The implementation of these arguments to Turkey is another subjectwhich the thesis attempts to analyze. Being a descriptive study in nature, this thesis refrainsfrom making any judgments but only objective observations.