British policy towards Cyprus and the Cyprus question 1878-2005
İngiltere'nin Kıbrıs politikası ve Kıbrıs sorunu (1878-2005)
  1. Tez No: 188471
  2. Yazar: CELAL ŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İngiltere, Kıbrıs, Kıbrıs Cumhuriyeti, İngiliz Üsleri, BM BarışıKoruma Gücü, Britain, Cyprus, RoC, SBAs, UNFCYP
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezin amacı, İngiltere'nin Kıbrıs politikası ve Kıbrıs sorununu 1878-2005dönemi kapsamında incelemektir. İngilterenin politikasında Kıbrısın önemi askeriyönde olmuştur. İngiltere'nin Kıbrıs'ta istihbarat ve iletişim amacı taşıyan kendiegemenliğinde bulunan Askeri Üsleri bulunmaktadır. İngiltere'nin politikası,Kıbrısın iç politikasından daha çok, Sovyet tehdidi gibi bölgesel ağırlıklı olmaktadır.Ayrıca, İngiltere'nin BM ve AB içindeki rolleri, İngiltere'yi etkilemiştir.BM ve AB Kıbrıs sorununu ele almaya devam etmektedir. Bu bağlamda,İngiltere'nin Kıbrıs politikası ağırlıklı olarak Kıbrıs'taki askeri varlığını, taraflar içinuygun olacak herhangi bir çözümde devam ettirebilmek yönündedir.
Özet (Çeviri)
This master?s thesis aims to analyze British policy towards Cyprus and theCyprus question in the period of 1878 to 2005. British policy towards Cyprus ismainly for military aspects. Cyprus has an importance for Britain, as it has SBAs inthe island especially for intelligence, communication. British policy is directed moretowards the external circumstances than the internal affairs in Cyprus, such asconsidering Soviet threat. Britain also considers its role in the UN and EU.The most important international organizations such as EU and UN continueto be involved with the Cyprus Question. Britain, as a former colonial power inCyprus continues its policy towards Cyprus in the UN and US with the aim of notlosing its military sovereignty over any solution appropriate for the other states.