Academic reading expectations in English for first-year students at Hacettepe University
Hacettepe Üniversitesi birinci sınıf öğrencilerinden İngilizce akademik okuma beklentileri
  1. Tez No: 188486
  2. Yazar: NİHAN AYLİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. SUSAN S. JOHNSTON, DR. TED RODGERS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: htiyaç Analizi, Akademik Amaçlar için ngilizce, Bölümleregöre ngilizce Öğretimi, Akademik Okuma, Program Geliştirme, Bileşik Model, Needs Analysis, English for Academic Purposes, Discipline specificEnglish teaching, Academic Reading, Curriculum Development, Adjunct Model
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, Hacettepe Üniversite'sindeki ngilizce bölümlerdeki öğretimgörevlilerinin bakış açısından birinci sınıf öğrencilerinin okuma ihtiyaçlarınıaraştırmıştır. Çalışma 2005 bahar döneminde, ngilizce öğretim veren bölümlerdebirinci sınıf derslerine giren 35 öğretim görevlisi ve 99 birinci sınıf örencisiylegerçekleştirilmiştir.Çalışma için üç çeşit veri toplanmıştır. lk veri, birinci sınıf derslerine giren 35öğretim görevlinse verilen anket, ve bu anketi dolduran 18 öğretim görevlisiyleyapılan görüşmelerdir. Ayrıca, birinci sınıf derslerinde okutulan okuma örneklerininyanı sıra, ve hazırlık bölümünde okutulan okuma örnekleri ve 2001 final sınavıörneği de toplanmıştır. 99 birinci sınıf öğrencisine çeşitli kelime seviyelerini ölçenbir test verilmiştir.Bölümlerde birinci sınıflara ders veren öğretim görevlilerine verilen anketinamacı, bu öğretim görevlilerinin birinci sınıf öğrencilerinden bekledikleri okumaseviyesini belirlemektir. Anket Likert ölçeğinde düzenlenmiştir. Anketin ardındanyapılan görüşmeler bu öğretim görevlilerinin görüşleri, tecrübeleri ve uygulamalarınayer vermektedir. Birinci sınıflara ders veren öğretim görevlilerinden toplanan okumametni örnekleri, öğretim görevlilerinin tam beklentilerini belirlemek amaçlıdır. 2001Hazırlık final sınavı ve okutulan kitaptan alınan okuma metni örnekleri de Hazırlıkçıkış beklentilerini belirlemek için toplanmıştır. Kelime seviyesi tespit sınavı dabirinci sınıf öğrencilerinin çeşitli kelime seviyelerini tespit etmek için verilmiştir.Verileri incelemek için ankette ortalamalar, yüzdelik ve sıklık değerleri;görüşmelerde kodlama sistemi; okuma metni örnekleri ve 2001 final sınavınınokunabilirlik seviyesini ve kelime analizini yapmak için Flesch-KincaidOkunabilirlik Analizi ve Vocabprofiler; birinci sınıf öğrencilerinin kelimeseviyelerini tespit etmek için Nation'un düzenlediği Kelime Seviyesi Tespit Sınavıkullanılmıştır. Görüşmeler anketi dolduran 18 öğretim görevlisiyle yapılmıştır.Sonuçlar, birinci sınıf bölüm derslerine giren öğretim görevlilerine göre öğrencilerinbölüm derslerinde başarılı olabilmeleri için başarılı okuyucular olmaları gerektiğidir.Ayrıca, bölümlerde okutulan metinlerin Akademik Okuma Becerileri dersindekullanılması gerektiği hakkında da görüş birliğine varılmıştır.Bu sonuçlara dayanılarak, Akademik Okuma Becerirli dersinin programınınakademik kelime öğretimine daha çok ağırlık verecek şekilde birinci sınıf bölümderslerine giren öğretim görevlilerinin beklentileri doğrultusunda yenidendüzenlenmesi önerilebilir. Diğer bir öneri de, dil ve bölüm derslerinin bir aradaöğretildiği ?bileşik modelinin? Hacettepe Üniversitesi'nde kullanılmayabaşlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study explored the Academic reading needs of first-year students fromthe perspective of content course teachers in English-medium departments atHacettepe University. The study was conducted with 35 content course teachers and99 first-year students in English-medium departments at Hacettepe University in thespring semester of 2005.Three sets of data were used for this study. First, a questionnaire wasdistributed to 35 first-year content course teachers and interviews completed with 18of the teachers who returned the questionnaire. In addition, samples of requiredtextbooks were collected from the same first-year content course teachers as well asreading samples from the textbook and the final exam in the Prep school. Avocabulary test was given to 99 first-year students in English-medium departments todetermine a baseline measure of their ability.The purpose of the questionnaire administered to first-year content-courseteachers was to determine teachers? academic reading expectations for first-yearstudents. The questionnaire consisted of Likert scale items. The follow-up interviewsprovided insight into teachers? perceptions, experiences and practices related to theiracademic reading expectations of first-year students. Reading samples from the first-year content courses were collected to specify the precise reading expectations of thecontent teachers. Reading samples from the final exam and the textbook of the PrepSchool were collected to determine the exit expectations from the Prep School. Thevocabulary test was done to explore the vocabulary levels of the first-year students.To analyze the data, mean scores, percentages and frequencies were used in thequestionnaire; a coding system was used in the interviews; Flesch-Kincaidreadability test and Vocabulary Profiler were used for analyzing the reading samplesand the prep exit exam. To determine the students? levels of vocabulary knowledge,Nation?s (1990) guideline was used. The interviews were conducted with 18 contentcourse teachers who completed the questionnaire. The results reveal that all contentcourse teachers agree on the necessity of being a proficient reader in order to besuccessful in content courses. Content course teachers also agree that the academicreading curriculum should be revised to include using texts which are taught incontent course departments.Based on these results, adjusting the current curriculum in accordance with theexpectations of content course teachers is recommended, particularly in the area ofmore academic vocabulary training. Another recommendation is to adopt an adjunctmodel approach to link content courses and language courses thereby providingstudents with both content and language study simultaneously.