Inquiry-based instruction in English language teaching
İngilizce öğretiminde sorgulama tabanlı öğretim modeli
  1. Tez No: 584662
  2. Yazar: SEVİL GÖZDE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sorgulama-tabanlı öğretim modeli, çocuklara İngilizce öğretimi, dil öğretiminde yaklaşımlar, Inquiry-based instruction, teaching English to young learners, approaches in language teaching
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sorgulama-Tabanlı öğretim modelinin İngilizce öğrenme üzerindeki etkileri uzun süredir tartışılmaktadır. Bu tez, sorgulama-tabanlı öğretim yaklaşımının İngilizce öğrenme üzerindeki etkilerini araştıran bir eylem araştırmasıdır. Çalışmanın asıl amacı, öğrencilerin İngilizce öğrenirken, öğrenme sürecine katılmalarını sağlamak ve öğrenmenin sorumluluğunu alan ve sorgulama tekniğini sosyal hayatında kullanabilen, hayat boyu öğrenmeyi prensip edinmiş bireyler olarak gelişmelerine yardımcı olmaktır. Çalışmanın ilk amacı öğrencilerin, sorgulama tabanlı dil öğretiminin olumlu etkilerine olan yaklaşımlarını belirlemektir. İkinci olarak ise, sorgulama tabanlı öğretim modelinin uygulanmasında öğretmenlerin ve öğrencilerin karşılaştığı zorlukları belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma, 2018-2019 akademik eğitim yılında İstanbul'da özel bir kolejin ilkokul bölümünde gerçekleştirilmiştir. Katılımcı öğrenciler, yaş ortalaması 8 olan, İngilizce dil seviyeleri genel olarak başlangıç düzeyinde olan 16 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı günlüğü, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öz değerlendirme yönergeleri kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, sorgulama tabanlı öğretim yaklaşımının öğrencilerin İngilizce dilini edinimine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca sorgulama tabanlı öğretim yaklaşımının öğrencilerin anlamlı öğrenimine, böylece ilgi alanları, beklentileri, yetenekleri ve ihtiyaçları baz alınarak hazırlanmış aktivitelerle İngilizce ediniminde aktif şekilde katılım sağlamalarına katkıda bulunduğunu göstermiştir. Öğrenciler, yeni bilgi oluşturabilmek için anlamlı ve ucu açık sorular sormayı öğrenmişler, aktif bir şekilde grup çalışmalarına katılarak birbirlerinden öğrenme ve birbirlerine öğretme deneyimi yaşamışlardır. Öğrencilerin, hedef dildeki yetersizliklerine rağmen, ilgi alanlarına göre planlanan dersler sayesinde derslere katılımları büyük ölçüde artmıştır. Çalışmanın sonuçları, öğrencilerin birtakım konularda zorluk yaşadığını da göstermiştir. Bunlar, ilk olarak öğrencilerin sınıf arkadaşlarıyla işbirliği yaparak çalışmasında görülmüştür. Öğrencilerin, kişisel hayatlarında oldukça gerekli olan iletişim becerilerine sahip olmadıkları, ana dillerinde dahi birbirleriyle iletişim kurmakta zorlandıkları, dolayısıyla İngilizce dilinde de aynı zorluğu yaşadıkları görülmüştür. Fakat, gruplama stratejilerinin ve çalışma istasyonlarında yapılan grup çalışmalarının yardımı ile, öğrencilerin çoğunun bu tutumu olumlu bir şekilde değişiklik göstermiştir. Öğrenciler, grup çalışmasını ve birlikte bir şeyler üretebilmeyi sevmişlerdir. Gözlemlerime dayanarak, öğrenciler için hazırladığım öğrenme ortamının barışçıl ve güvenli oluşu öğrencilerin, hedef dili kullanırken ve fikirlerini paylaşırken kendilerini rahat ve özgüvenli hissetmelerini sağlamıştır. İngilizce dilini kullanmada sorun yaşayan en utangaç ve iletişime kapalı öğrencilerde dahi, programın son haftasında kayda değer olumlu değişiklikler gözlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, İngilizce öğretmeninin de dersleri planlama konusunda zorluklar yaşayabildiği görülmüştür. Sorgulama tabanlı öğretim modelinin etkinliği ancak iyi bir planlama ile mümkündür. Tek bir İngilizce dersinin planlanması, organize edilmesi ve materyallerinin hazırlanması uzun saatler alabilmektedir. Araştırma sonuçları, sorgulama tabanlı öğretim modelinin en deneyimli öğretmenler için dahi zorluk yaratabileceğini göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, öğretmenlerin rolünün öğretmekten ziyade, rehberlik etmek olması gerektiğini öğretmenlerin, sınıflarında merak duygusunu teşvik eden rol modeller olmaları gerektiğini, dolayısıyla geleneksel yöntemleri kullanan öğretmenlerin bu anlayışı benimsemekte zorluklar yaşayabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The effects of Inquiry-Based Instruction in English language teaching have been discussed for many years. This action research study was an attempt to implement Inquiry-Based Instruction in teaching English to young learners in order to teach English using a student-centred, inquiry-based approach which helps learners take the responsibility of their learning and become life-long learners in a long process. The purpose of my action research was threefold. The first purpose was to identify the students' views regarding the benefits of Inquiry-based Instruction. Secondly, it aimed to find out the difficulties the students and the teacher experience in Inquiry-based Instruction. The study was conducted in the second term of 2018-2019 academic year at a private primary school in İstanbul, Turkey. The participants of this study were 16 second grade students at average age 8 with different abilities and level of competence but basically in beginners' level. The data collection instruments used for the present study were the researcher's diary, semi-structured interviews, self-assessment rubrics for learners and assessment rubrics. The findings of the study revealed that the implementation of Inquiry-Based Instruction in English language teaching facilitates the learners' ability to acquire the new language and to direct their learning. The findings also revealed that Inquiry-Based Instruction engages the learners in meaningful learning, so that they can get involved actively in acquiring English language based on their interests, attitudes, expectations, abilities and needs. The students learned how to ask meaningful questions in order to inquire and construct new understandings. They got involved actively in pair work and group work activities in centers, learned from their peers and taught their peers. Although they had beginner level English language proficiency, their participation in the activities that were planned based on their interests increased considerably. The results of my study also revealed that the students had difficulties in working collaboratively with their classmates. They didn't know how to communicate with each other even in their mother tongue as they lack the communication skills which are vital for our social lives. However, with the help of grouping strategies, and the center group studies, their attitudes changed positively. They enjoyed working in groups and creating something together. I observed that the learning environment I prepared for them was so peaceful and safe that they felt comfortable while sharing an idea or using the target language. Even the shy learners who didn't want to say even a word in English, was making sentences and do presentations voluntarily in the eighth week. The results showed that the language teacher may have difficulties in the stage of planning and crafting the lessons. The effectiveness of the Inquiry-Based Instructed teaching is only possible with a good planning. It may take long hours to plan, organize and prepare the materials for a single lesson. The results also revealed that teaching English using Inquiry-Based Instruction might be difficult to implement even for the most experienced teachers as it requires a lot of reading, preparation, material development and hours of planning. It also revealed that as it requires teachers to shift from teaching to facilitators who encourages curiosity and the need to know in their classrooms, teachers who are used to traditional way of teaching may find it difficult to change their perspective.