Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde hemşirelik teşkilatının gelişimi
  1. Tez No: 188547
  2. Yazar: TUBA TEPECİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA DAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Hastabakıcılık, ebelik, hemşirelik.viii, Nurse? s Aide, Obstetrician, Nursery.ix
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETTürkiye' de başlangıçta, amatörce yapılan hastabakıcılık, ebelik vehemşirelik uğraşıları, zaman içinde gelişerek, profesyonel anlamını,Cumhuriyetle yaşıt, ilk Hemşire Okulu olan Kızılay Hemşire Okulu ile bulur.Ancak öncesinde, Osmanlı İmparatorluğu' nun yıkılma sürecinde, Avrupalıülkelerin emperyalist amaçlı, art arda çıkardıkları savaşlar sebebiyle, tıppersoneli açığı ortaya çıkmış, Türk Kadınları cephelere koşmuş, askerinigerek cephede, gerek cephe gerisinde yalnız bırakmamıştır.Türk kadınlarının fedakarlıkları, tarihin her döneminde olduğu gibi,Kırım Savaşı' ndan Milli Mücadelemizin kazanılmasına kadar olan dönemdede, kendisini göstermiştir. Türk Kadını, karakteri gereği, kendisine çok uygunolan Hemşirelik Mesleğinin, Ülkemizde sevilmesine, saygın bir yeredinmesine ve bu meslek grubunun gelişmesine, katkıda bulunmuştur. TürkHemşireleri, cumhuriyet tarihi boyunca, mesleklerinin geçirdiği evreleridesteklemişlerdir.Meslek eğitiminin, yüksek okul seviyesine çıkarılışı ile, hem toplumun,hem de hemşirelerin kendi mesleklerine bakış açılarının değişmesi, meslekidernek sayılarının ve bu derneklere üye hemşire sayısının artışı, mesleğeilişkin basın yayın araçlarının yaygınlaşması da, hemşirelik mesleği içinolumlu gelişmeler olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe work of nurse's aide, obstetrician and nursery whıch was done soameteurly in Turkey in the beginning, found ıts professional meaning withthe first nursery school : Kızılay School of Nursery within the period ofRepublic . But before this in the process of Ottoman Empire's collapsebecause of the wars that European Countries had done with the aim ofemperyalizm; the necessity for medical personnel was needed and Turkıshwomen rushed into the frontlines and never let their soldiers being aloneneither in the frontlines nor behind them.The devotion of Turkish women as it was in each phase of Turkishhistory, appealed itself since the beginnig of the Crimean War till to the gainof the National Struggle as well . Turkish woman as part of her charactercontributed to the progress of this profession nursery "and caused to find arespectfull place while gaining the others affection. Turkish nurses alwayssupported their profession,while they had been thorough out with in thehistory of Republic.The upgrading of professional training for nursery to a collegeeducation, the changement of both society and nurses point of view, the riseof the numbers of association and their members, the widespread of mediarelated to nursery has been some of the positive developments for thisprofession.