Kentsel tarihi çevre koruma (Kars üzerine bir inceleme)
As A sample of historical environment conservation; Kars
  1. Tez No: 188695
  2. Yazar: ALİ ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: History, culture, protection, environmentiii, History, culture, protection, environmentiv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET(ABSTRACT)KAMU YÖNET M BÖLÜMÜKT SAD VE DAR B L MLER FAKÜLTESULUDAĞ ÜN VERS TES , BURSAKENTSEL TAR H ÇEVRE KORUMA(KARS ÜZER NE B R NCELEME)Ali ALTUNSOY(Yüksek Lisans Tezi)Hayatın var oluşundan itibaren, insanlar hep birlikte yaşama eğilimigöstermişlerdir. Bu birliktelik, küçük gruplar, kavimler, kentler, ülkeler, imparatorluklarolarak kendini göstermeye başlamıştır. Beraber yaşamın getirdiği ihtiyaçlarla insanlar,yüzyıllar boyu kendi gelenek, görenek ve dinlerini oluşturmuşlardır. Bütün bunlarıoluştururken yaşadıkları ortamlara, içinde bulundukları kentlere ve topraklara hepizlerini bırakmışlardır. Bu izler bazen, camiler, kilseler, hanlar, hamamlar, köprüler,kaleler, bezende yaşam biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzyıllar boyu bu izleritakip eden insanoğlu , tarihiyle iç içe yaşamıştır.Bazı dönemlerde zafiyete uğrayan tarihsel çevre bilinci, son yıllarda tekrarönem kazanmıştır. Tarihin önemini yeni yeni kavrayan uluslar, şimdi o değerlerikorumanın ve yaşatmanın yollarını aramakta ve tartışmaktadır. Bu amaçla, bir çokorganizasyon ve koruma kuruluşu çalışmalarını devam ettirmektedir.Kars'ta bu sayısız kültür ve tarih hazinesine sahip kentlerimizden biridir.Türklerin Anadolu' ya girişinden, günümüze kadar bir çok medeniyete ev sahipliğiyapmıştır. Bu medeniyetlerin her biri Kars' a ayrı ayrı değer katmıştır.Günümüzde Karsilinin, ? Eski Şehir Merkezi? sit alan olarak korunmaktadır. Fakat eski şehir yer yer,bilinçsiz ve umursamaz yerleşimlerin tehdidi altındadır.Bu tehdit, her geçen gün artarakve daha acımasızca devam etmektedir. Kaybedilenler bir tarihten çok, bizi biz yapankendi benliğimizdir.Bir an önce tarihsel kenti yok eden, bu akıl almaz yerleşimlerin ve duyarsızsiyasi beklentilerin önüne geçmek ve değerlerimize ulusça sahip çıkmak zorundayız.Aksi halde tarihten bize kalan bu miras yok olup gidecektir.Danışmanı : Prof.Dr. Hasan ERTÜRK Sayfa sayısı : 122Anahtar Kelimeler : Tarih, çevre , kültür, koruma
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONFACULTY OF ECONOMICS & ADMINISTRAT VE SCIENCESULUDAG UNIVERSITY, BURSAAS A SAMPLE OF HISTORICAL ENVIRONMENT CONSERVATION; KARSAL ALTUNSOY(The Thesis Of Master?s Degree)People have tended to live together since the existence of mankind. Togethernesshas emerged some groups such as states, empires, tribes. Diverses culteres and religionshave been created as a result of this togetherness. During this togetherness, people have lefttheir traces where they had lived. These traces can be seen as public baths, bridges, castles,churches or way of life. During centuries, mankind has followed these traces and lived inthis kind of historical places within other.The conscious of forgotten historical environment has been more important inrecent years. The nations which started to understand importance of history have begun todiscuss for seeking solution to conserve history. Many organizations and institutions havecontinued their studies to realize their above mentioned aim.Kars is one of our cities which has numerous historical and cultural treasure. Turkshave hosted to different civilizations in the Anatolia lands. Thanks to these civilizationsKars has been important city in Turkey. Kars is protected as a ancient city but it is underdanger because of unconscious urbanization.In conlusion, what we have to do is to protect this ancient city. Otherwise we aregoing to lose this heritage.Adviser: Professor Hasan Ertürk