Azerbaycan gelir vergisi ile Türk gelir vergisinin değerlendirilmesi
Evaluation of Azarbaijan income tax and Turkish income tax
  1. Tez No: 188696
  2. Yazar: NAZİM BAYRAGDAROV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT EDİZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir vergisi, Gerçek kişi, Tüzel kişi, Tam mükellef, Darmükellef, Vergi Konusu, İncome tax, Natural person, Legal person, Full fledged taxpayer, Limited taxpayer, Tax subject
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETMALİYE ANABİLİM DALIAZERBAYCAN GELİR VERGİSİ İLE TÜRK GELİR VERGSİNİNDEĞERLENDİRİLMESİNazim BAYRAGDAROV(Yüksek Lisans Tezi)Devlet, toplum halinde yaşayan insanların, bu toplumsal yaşayışlarından doğanortak ihtiyaçların karşılamak için meydana gelmiş kamu kuruluşudur. Kamu hizmetleri içinharcamalarda bulunabilmek amacıyla iktisadi değer ve araçlara özellikle paraya sahipolmalıdır.Kamu gelirleri içinde önemli yeri olan vergiler, kamu hizmetlerinin karşılanmasıiçin, devletin egemenlik hakkına dayanarak kişilerden, sağladıkları hizmetlerde eşdeğerdeolmayacak bir şekilde kanunla alınmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde verginin önemibüyüktür. Azerbaycan Cumhuriyeti 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birliktesosyalist sistemden serbest piyasa ekonomisine geçmek zorunda kaldı. Sosyalist sistemdençıkan bir ülke serbest piyasa ekonomisine geçmesi için ve özellikle vergi sistemindedeneyimi olan bir ülkeden faydalanması gerekiyordu. Tabi ki kardeş ülke olan Türkiye'denfaydalanmasını yerinde buldu.Azerbaycan Cumhuriyeti'nin vergi sisteminin gelişmiş ülkelerin vergi sistemlerinindüzeyine çıkarılması öncülüğünde en önemli çalışmasını 2000 yılında yapılmış ve 2001'deuygulamaya geçmiş olan Azerbaycan Cumhuriyeti Vergi Kanunu'dur. Azerbaycan GelirVergisi ile Türk Gelir Vergisini Değerlendirmesini yaparak iki ülkede uygulanan GelirVergisinin benzer ve farklı taraflarını sıralamaya çalıştık. Ek bölümde de TürkiyeCumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında gelir üzerinden alınan vergilerde çiftevergilendirmeyi önleme anlaşmasına yer verdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPUBLIC FINANCE DEPARTMENTEVALUATION OF AZERBAIJAN INCOME TAX AND TURKISHINCOME TAXNazim BAYRAGDAROV(Masters Degree Thesis)State is a public organization consisted in order to meet the common needs ofpeople living as a social group. In order to make expenditures for the public services,economic assets and means, especially the money, are needed.Taxes, having an important place in the public incomes, are received frompeople in its governmental dominance right capacity, without having an equal valuewith the supplied services. Tax has an important place in the developing countries.Republic of Azerbaijan had to change its economy to free market from socialist systemwith the straggled of Soviet Union in 1991. Every country that gave up the socialistsystem and need to take advantage of a country with experience especially on taxationsystem to join into the free market economy. Azerbaijan, naturally, deemed it proper totake advantage of brother country Turkey.Most important study that leading to improve the taxation system of AzerbaijanRepublic to the level of developed countries is the Tax Law of Azerbaijan Rebuplicwhich was prepared in the year 2000 and began to be applied in the year 2001. Byevaluating the Azerbaijan Income Tax and Turkish Income Tax, we tried to list thesimilar and different aspects of the Income Tax applied in both countries. In the annexpart, there is double taxation preventing agreement about the taxes received on theincome in Turkish Republic and Republic Azerbaijan.