Çin ekonomisinde rekabet avantaji sağlayan etkenler ve rekabetin sürdürülebilirliği
Factors that make competition advantage of Chinese economy and continousness of competition
- Tez No: 188698
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEL DİNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Economics, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çin Ekonomisi, Rekabet, Dışa Açıklık, Chinese Economy, Competition, Foreign Trade
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
T. C.ULUDAĞ ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜKT SAT ANAB L M DALIKT SAT TEOR S B L M DALIÇ N EKONOM S NDEREKABET AVANTAJI SAĞLAYAN ETKENLERVEREKABET N SÜRDÜRÜLEB L RL ĞLKAY UNAY(Yüksek Lisans Tezi)Bu çalışmada Çin ekonomisinin dünya dış ticaretinde rekabet avantajı sağlayanetkenleri ve gelecekte rekabetinin sürdürülebilirliği incelenmiştir. Çin ekonomisinin son20 yıldır gerçekleştirmiş olduğu ekonomik performansı diğer dünya ülkeleri ilekarşılaştırıldığında dikkat çekicidir. 1970'li yılların sonlarında başlayan ekonomikreformlar sayesinde, Çin Halk Cumhuriyeti merkezi planlı ekonomiden serbest pazarekonomisine geçiş yapmıştır. Ülke içinde uygulanan ekonomik reformların temelinde dışticaret ile dışa açılma politikası yatmaktadır. Uygulanan bu politikanın başarılı olmasıÇin ekonomisinin büyümesinde önemli bir itici güç olmuştur. Reformlar ile sağlananülkenin dış ticarette rekabet avantajı dünya ekonomileri için hem fırsat yaratırken, hemde uluslararası ticarette birtakım tehditleri de beraberinde getirmiştir. Bu nedenlegünümüzde uluslararası ticarette önemli gündem konularından biri olmuştur. Ülkeyegiren doğrudan yabancı yatırımlar ülkenin istihdam, ihracat ve ithalatı üzerinde olumluetkilerde bulunmuş ve büyümesinde etkin bir rol oynamıştır. Dış ticarette sahip olduğuişgücü ücretlerinin düşüklüğü, enerji fiyatlarının dış yatırımcıyı teşvik edici olması, dışülkelerle ticaretinde rekabetinde üstünlüğünü arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
T. C.ULUDAĞ ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜKT SAT ANAB L M DALIKT SAT TEOR S B L M DALIFACTORS THAT MAKE COMPETITION ADVANTAGE OF CHINESE ECONOMYANDCONTINUOUSNESS OF COMPETITIONLKAY UNAY(Master?s Degree Thesis)This study explores People?s Republic of People?s Republic of China?s cabability ofcarrying on its advantage in world foreign trade competition in future. When wecompare the economic performance of People?s Republic of China in last decades toother world country economies, economic performance of People?s Republic of China ishighly attracting attention. By means of the economic reforms, which began in 1970?s,People?s Republic of China passed through central planned economy to free marketeconomy. The basic point of the economic reforms is foreign trade policy. This policy isalso the most effective factor on Chinese economic growth. The advantage ofcompetition, which is made by reforms, in foreign trade, both create advantages to otherworld countries and some kind of threats. That is why People?s Republic of China is oneof the most important topics in foreign trade. Not only foreign direct investments inPeople?s Republic of China has positive effect on employement, exporting andimporting, but it also play very important role in economic growth. Moreover low costsof labour and energy, take People?s Republic of China to the important place in worldforeign trade competition.