Kur'an'da ahlak ilkeleri -Tevrat, Zebur ve İncil'le mukayeseli bir çalışma-
Ethical principles in the Qur'an -A comparative study with the Torah, the Psalms and the new testament-
- Tez No: 188708
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Ahlâk, Tevrat, Zebur, ncil, Qur?ân, Qur?ânic Interpretation, Ethics, The Torah, The Psalms, The NewTestamentAdvicer: Prof. Dr. Abdurrahman ÇET N p. XIII+302
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
TEMEL SLÂM B L MLER ANAB L M DALITEFS R B L M DALIKUR'ÂN'DA AHLAK LKELER-TEVRAT, ZEBUR VE NC L'LE MUKÂYESEL B R ÇALIŞMA-Celil K RAZ(Doktora Tezi)ÖZETTez, giriş, dört ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmadaincelenen sorun, bu sorunu çözmek için kullanılan yöntem ve araştırmada yararlanılankaynaklar genel olarak tanıtılmıştır. Birinci Bölüm'de, Ahlâk lmi, Ahlâk Felsefesi ve DûnûAhlâk Anlayışları başlığı altında, ahlâk ilminin tanımı, konusu, gâyesi ve kısımları, ahlâkilminin diğer disiplinlerle ilişkisi, önemli teorik ahlâk problemleri, önemli ahlâk ekolleri veYahudilik, Hıristiyanlık ve slâm'da ahlâk anlayışı konuları incelenmiştir. kinciBölüm'de, Bireysel ve Âilevû Ahlâk lkeleri başlığı altında, Kur'ân'ın ve önceki kutsalkitapların genel olarak bireye bakışı, bireyin Allah'a karşı ahlâkû sorumlulukları,Kur'ân'ın ve önceki kutsal kitapların genel olarak âileye bakışı ve âile bireylerininbirbirlerine karşı ahlâkû sorumlulukları konuları işlenmiştir. Üçüncü Bölüm'de,Toplumsal Ahlâk lkeleri başlığı altında, Kur'ân'ın ve önceki kutsal kitapların genelolarak topluma bakışı ve doğruluk, cömertlik, iffet gibi toplumsal ahlâk ilkeleriincelenmiştir. Dördüncü Bölüm'de de Devlet, Siyâset, ş ve Ticâretle lgili Ahlâk lkeleribaşlığı altında, Kur'ân'ın ve önceki kutsal kitapların genel olarak devlet ve siyasete bakışı,devlet adamlarının ve vatandaşların ahlâkû sorumlulukları, Kur'ân'ın ve önceki kutsalkitapların genel olarak iş ve ticarete bakışı, iş ve ticaretle ilgili ahlâk ilkeleri incelenmiştir.Sonuç kısmında da, araştırmamızda vardığımız sonuçlar genel hatlarıyla zikredilmiştir.Çalışmada yararlandığımız kaynakların sıralanmasıyla da teze son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ETHICAL PRINCIPLES IN THE QUR?ÂN-A COMPARATIVE STUDY WITH THE TORAH, THE PSALMS ANDTHE NEW TESTAMENT-Celil K RAZ(PhD Thesis)SUMMARYThe thesis is composed of an introduction, four main parts and a result. In theintroduction, the problem that examined in the study, the method which used to solve thisproblem and the bibliographical sources that benefitted in the study are generallypresented. It is examined in the Part One, under the title of The Science of Ethics, ThePhilosophy of Ethics and The Approaches of The Religious Ethics, the definition of thescience of ethics, its subject, its aim, its parts, its relations with the another disciplines,important ethical schools, understanding of the ethics in the Judaism, Christianity andIslam. It is examined in the Part Two, under the title of Ethical Principles of Individualand Family, the subjects of the general looks of the Qur?ân and previous sacred books tothe individual, the individual?s ethical responcibility toward God, the general looks of theQur?ân and previous sacred books to the family and the ethical responcibilities of themembers of family each other. It is examined in the Part Three, under the title of SocialEthical Principles, the subjects of the general looks of the Qur?ân and previous sacredbooks to the society, the ethical principles of the society in the Qur?ân and previous sacredbooks like honesty, generosity and chastity etc. It is examined in the Part Four, under thetitle of the Ethical Principles Reletad to The State, The Politics, The Work and The Trade,the subjects of the general looks of the Qur?ân and previous sacred books to the state andpolitics, the ethical responcibilities of the statemen and citizens, the general looks of theQur?ân and previous sacred books to the work and trade, the ethical principles relating tothe work and trade. It is mentioned in the Part Result, the results which we reached in thestudy. We ended the study with listing of the sources that we used in the study.