3-7 yaş arası otistik çocuğa sahip olan annelerin aldıkları sosyal destek düzeyleri ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki
The Relationship between social support perception level and depressions of the mothers who have the child with autism between the ages 3-7
- Tez No: 188722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Psychology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otizm, depresyon, sosyal destek, Autism, depression, social support
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı, 3-7 yaş arası otistik çocuğa sahip olan annelerinalgıladıkları sosyal destek düzeyi ve depresyonları arasındaki ilişki ile bunlarıyordayıcı olabilecek değişkenleri belirlemektir.Araştırma örneklemini, stanbul ilinde yaşayan, Sosyal Hizmetler veÇocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve Milli Eğitime bağlı rehabilitasyonmerkezlerine devam etmekte olan 3-7 yaş arası otistik çocuğa sahip 165 anneoluşturmuştur.Araştırmada otistik çocukların annelerine ait kişisel bilgileri elde etmeküzere, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyi Zimet ve arkadaşlarının geliştirdiği,Eker , Arkar ve Yaldız'ın (2001) Türkçe'ye uyarladığı Çok Boyutlu AlgılananSosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ile değerlendirilmiştir. Annelerin depresyondüzeyleri ise, Beck Depresyon Ölçeği ile belirlenmiştir. UygulamalarKasım 2004-Nisan 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Verilerin çözümünde ve yorumlanmasında, x, ss, Kurtosis, Kolmogorov-Simirnov, Kruskal Wallis, Hollender-Wolfe Testi, Mann Whitney ?U? Testikullanılmıştır. Sonuçların manidarlığı .05 ve .01 düzeyinde çift yönlü olaraksınanmıştır. Tüm veriler ?SPSS 11.0 for Windows? programında çözümlenmiştir.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; otistik çocuk annelerininyaşının, medeni durumlarının, otistik çocuğun doğum sırasının, otistik çocuğuncinsiyetinin, otistik çocuğun yaşının, otistik çocuğun doğum sırasının, otistikçocuğa tanı konulma süresinin, annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyi iledepresyonlarını yordamadığı gözlenmiştir.Annenin eğitim durumu, ev dışında bir işte çalışma, eşin eğitimi durumu,aylık gelir, sahip olunan çocuk sayısı, otistik çocuğu ilk farkeden kişi, çocuklaradoğumdan itibaren bakan kişi, şuan bakıcı yardımı alıp almama ve otizmderecesini algılama değişkenlerinin ise annelerin algıladıkları sosyal destekdüzeyi ile depresyonlarını yordadığı görülmüştür.Bu sonuçlar çerçevesinde elde edilen bulguların literatüre uygunluğu vesonuçlar üzerinde etkili olabilecek diğer değişkenler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the releationship betweensocial support perception level and depressions of the mothers who have thechild with autism between the ages 3-7 and the variables that these caninterpret.The sample of the research is constituted from 165 mothers who havechild with autism between the ages 3-7 following the programs in rehabilitationcenters that are bound to SHÇEK and MEB and live in stanbul.To take the personal information about the mothers who have the childwith autism, ?the personal information form? that is improved by the researcherwas used.The perception of social support of mothers is evaluated withMultidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) that is improvedby Zimet and his/her collegues and adapted into turkish by Eker, Akar andYaldız(2001). Beck Depression Scale has used to determine the depressionlevels of the mothers.To analyse and interpret the datums, x, ss, Kurtosis, Kolmogorov-Simirnov, Kruskal Wallis, Hollender-Wolfe and Mann Whitney tests areused.The meaning of results were tested by double aspects in the level .05and.01.All the datums were analysed in the ?SPSS 11.0 for Windows? program.In The results of statistical analysis? observations , the age of the motherswho have the child with autism, the marital status, the birth sequence of thechild with autism, the sex and the age of the child with autism, the duration ofthe child?s diagnosis has not interpreted the perception of social support anddeperessions of mothers.It is observed that the mother?s educational status the mother?s who go towork, the father?s educational status, monthly income, the nomber of childrenthey have, the person who realisesthe autism of the child, the person who looksafter the child from birth, the perception of autism level, the child who has ababysitter, variables interpret the depression and the social support.Appropriateness to the literature of findings through out this researchand the other variables that can effect the results have been discussed due tothese results.