İki farklı kavram haritası tekniğinden elde edilen puanların güvenirlik ve geçerliğinin incelenmesi
Investigation of the reliability and validity of scores obtained by using two different techniques of concept maps
  1. Tez No: 188727
  2. Yazar: HANDE İYİLİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KELECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram haritası, Yapılandırmacılık, İnkılâp tarihi, Güvenirlik, Geçerlik, Concept map, Constructivism, History, Reliability, Validity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, iki farklı kavram haritası tekniğinin İnkılâp tarihidersinde ölçme aracı olarak kullanılabilirliğini belirlemektir. Bu amacaulaşmak için, öğrencilerin İnkılâp tarihi dersindeki kavramları kullanarakoluşturdukları kavram haritalarının güvenirliği ve geçerliği araştırılmıştır.Araştırmada, öğrencilerin iki farklı teknikte oluşturdukları kavram haritaları,konu ile ilgili yazdıkları kompozisyon, başarı testine verdikleri cevaplar vetarih dersine ilişkin karne notları veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Kavramharitalarından biri doldurma tekniğinde hazırlanmış, diğeri oluşturmatekniğinde hazırlanmıştır. Bu dört ölçme aracı TED Ankara kolejinde liseson sınıf öğrencisi olan 140 öğrenciye uygulanmıştır. Veriler öğrencilerinoluşturdukları kavram haritalarında aldıkları puanlar ile başarı testinden vekompozisyondan aldıkları puanlar arasındaki korelasyonlar kullanılarak vemadde istatistikleri ile güvenirlik katsayıları hesaplanarak analiz edilmiştir.Veri toplama araçlarından elde edilen sonuçlara göre, doldurma veoluşturma kavram haritalarının İnkılâp tarihi dersinde güvenilir bir ölçmearacı olarak kullanılabileceği görülmüştür. Geçerlik için yapılançalışmalarda, başarı testi ve kompozisyon sınavı ölçüt alındığında,doldurma ve oluşturma kavram haritalarının orta düzeyde bir geçerliğesahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the usability of two differentconcept mapping techniques as a measurement tool in the history lesson.In order to achieve this goal, a survey of the reliability and validity ofconcept maps made by students using concepts in history lesson hasbeen made.Students? answers to the two different concept maps, multiple choice testand their essays about the lesson are used as the database. A fill map isone of the concept maps while a construct map is the other one. Thesefour measurement tools have been applied to 140 students at the elevengrade in TED Ankara College. The data have been analysed with regardto correlation between the concept maps? scores, multiple choice tests?scores and essays? scores and the computed item statistics and reliabilitycoefficients.According to the results obtained from the data collection tools, it isconcluded that the fill and construct maps can be used as reliablemeasurement tools in history lesson. In addition, it is found that the fill andconstruct maps have an average level of validation according to themultiple choice test and essay criteria.