Eğitim yatırımlarının bireysel ve sosyal getirisi: Türkiye'de çalışan kadınlar örneğinde bir araştırma
Private and social returns to investment in education: A study on working women in Turkay
  1. Tez No: 188748
  2. Yazar: GÜLTEN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN HESAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimin Bireysel Getirisi, Eğitimin Sosyal Getirisi, Fayda-MaliyetAnalizi, Private Rate of Return to Education, Social Rate of Return to Education, Cost-Benefit Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada eğitimin getirilerinin hesaplanmasına ilişkin yaklaşımlar ele alınmıştır.Ülkemizde kamu kesiminde Genel İdarû ve Teknik Hizmetler Sınıfı'nda çalışan üniversitemezunu kadınların bireysel ve sosyal getirilerini hesaplamak amacıyla ?fayda - maliyetanalizi? yöntemlerinden ?içsel getiri oranı? ve ?fayda- maliyet oranı? kullanılmıştır.Eğitim maliyetlerinin hesaplanmasında 4 yıllık üniversite süresi göz önündebulundurulmuş, üniversite eğitiminin getirileri 21 yıl için tahmin edilmiştir.Genel İdarû Hizmetler Sınıfı'nda çalışan üniversite mezunu kamu personelinin bireyselgetiri oranı %8,5, sosyal getiri oranı ise %2,61, Teknik Hizmetler Sınıfı'nda çalışan kamupersonelinin bireysel getiri oranı %31,5, sosyal getiri oranı ise %15,6 olarak bulunmuştur.?Fayda-maliyet oranı? sonuçlarına bakıldığında, ?bireysel fayda-maliyet oranı?Teknik Hizmetler Sınıfı için 5,9328, Genel İdarû Hizmetler Sınıfı için ise 2,0171 oranında,?sosyal fayda-maliyet oranı? ise Teknik Hizmetler Sınıfı ve Genel İdarû Hizmetler Sınıfı içinsırası ile 2,9947 ve 1,2398 bulunmuşturDevletin yüksek öğretime yaptığı yatırımların anlamlılığını tartışan araştırmalarincelenmiş bulgu ve sonuçları çalışma ile karşılaştırılmıştır. Eğitimin getirilerininhesaplanmasında kullanılan yöntemlerin olumlu ve olumsuz yönleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the approaches concerning the returns of education have been dealt with.In order to estimate ?the private? and ?social rates of return? of the women who work atpublic administration at General Services and Technical Services Branches in Turkey,?internal rate of return? and ?benefit-cost ratio? , which are ?cost-benefit analysis?methods,have been used.While estimating the costs of education, a four-year-university-education have beentaken into account and the returns of university education have been estimated for 21 years.?The private rate of return? of the women at General Services is %8,5, and ?the socialrate of return? is %2,61. For the Technical Services ?the private rate of return? is %31,5 and?the social rate of return? is %15,6.For ?benefit-cost ratio? the results are as following: ?private cost-benefit ratio? forwomen who work at Technical Services is 5, 9328 and for women at General Services it is2,0171. ?Social benefit-cost ratio? for Technical and General Services are 2,9947 and 1,2398respectively.In this study, former studies discussing the significance of the investments that thegovernment make on higher education have been analysed and their findings have also beencompared with the results of this study. The positive sides and limitations of the methods usedto estimate the returns to education are also mentioned.