Nagidos antik kenti kazısı sonuçlarının sunumunda kullanılacak görsel ögelerin tasarımı
The design of visual elements to be used in the presentation of the excavation results of the acient city of Nagidos
- Tez No: 188783
- Danışmanlar: Y.DOÇ. YUSUF GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sunu, Grafik Tasarım, 3B Modelleme, Arkeoloji, Presentation, Graphic Design, 3D Modelling, Archeology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sunu, bir projenin ya da bir ürünün tanıtımı, bir eğitim sürecinin ya da birgörüşmenin; iletişim bakımından daha anlaşılır bir duruma getirilmesiyle oluşan biriletişim eylemini ifade eder. İnsan yaşamının her yönünde gözlemlediğimiz hız vedinamizm, iletişimin her alanına yön vermektedir. Böyle bir ortamda bir görsel iletinininsan zihninde yer edebilmesi gerçekten güçtür. Bu nedenle iletilerin doğru kodlanmasıgerekir. Bu doğru kodlama da tasarımlanmış olmayı gerektirir. Bu gereklilik sunularda dakendini göstermektedir. Sunuların belirli bir zaman akışı içinde sözlü anlatım ile beraberilerlediği ve görsel ögelerin ekranda belirli bir süre kaldığı düşünülürse, sunuların nedentasarlanması gerektiği daha iyi anlaşılabilir. Bu durumda disiplinler ve uzmanlıklar arasıişbirliği büyük önem taşımaktadır. Sunularda kullanılacak görsel ögeleri hazırlamak,sunuyu yapacak olana görsel tercümanlık yapmak demektir. Tasarımcının görevikonuşmacının söz, mimik ya da jestlerle anlatamayacağı karmaşıklıktaki bilgilerin görseldil yardımıyla dinleyicilere basitleştirilerek aktarılmasını sağlamaktır. Tasarımcı olasıteknik olanakları ve yöntemleri bu amaç doğrultusunda bilinçli olarak kullanmalıdır. Bazıdisiplinlerde yapılan bilimsel çalışmaları hedef kitleye iletirken, yalnızca işlenmemişfotoğraf ya da video görüntüleri yeterli olmamaktadır. Bu durumlarda çokluortam kavramıiçinde değerlendirebileceğimiz teknikler, bilimsel amaçlı sunularda etkili biçimdekullanılabilmektedir.Bu tezde örnek uygulama olarak `Nagidos Antik Kenti Kazısı' sonuçlarınınsunumunda kullanılabilecek görsel ögeler, özellikle 3 boyutlu modelleme tekniği ve diğerteknikler kullanılarak tasarlanmıştır.Beş bölümden oluşan bu tezin ilk bölümü, `Nagidos Antik Kenti Kazısı'çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. İkinci bölüm, kazıda elde edilen sonuçlarhakkında bilgileri içermektedir. Üçüncü bölümde, sunuların genel kapsamı ve grafiktasarımın bu uygulamalara olası katkıları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölüm, kazısonuçlarının sunumunda kullanılacak ögelerin hazırlanma aşamalarını kapsamaktadır. Sonbölümde ise kazı sonuçlarının sunumu için hazırlanan görsel ögelerin değerlendirmesiyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The presentation expresses a communication action which occured by aproject?s or a product?s introduction, a process of training or a negotiation?s being mademore clear. Velocity and dynamism, which we observe in every aspect of human life, givesdirection to every area of communication. It is really hard for a visual element to take placein the mind of an individual in such an environment. Therefore, messages need to be codedcorrect. This correct code requires to be designed, too. This requirement manifests itself inthe presentations. If we consider that the presentations proceed with oral exposition in acertain course of time and that the visual elements stay on the screen for some time, it canbe better understood why presentations require to be designed. Disciplines andcollaboration among the expertises gain much importance in this respect. Preparing thevisual elements to be used in the presentations means making a visual translation to theperson who is going to make the presentation. The task of the designer is to transfer thecomplex information which the speaker can not tell by words, mimics and gestures to thelisteners by simplifying with the help of visual language. The designer should use probabletechnical opportunities and methods consciously in this aim. In some disciplines, onlyphotographs or video images that are not treated are not enough while transmittingscientific studies to the target mass. In those circumstances, the techniques that we can putto good use could be used effectively in the presentations which have a scientific purpose.Visual elements to be used as a sample practice in the presentation of the resultsof `Excavation of the Ancient City of Nagidos? have been especially designed by usingthree dimensional modelling technique and other techniques in this thesis.The first part of this thesis consisting of five chapters gives detailed informationabout the works of `Excavation of Ancient City of Nagidos?. The second chapter containsinformation about the results gained in the excavation. In the third chapter, information hadbeen given about the general scope of the presentations and the probable contributions ofgraphic design to these applications. The fourth chapter contains the preparation phases ofthe visual elements to be used in the presentation of the results of the excavation. In the lastchapter, the evaluation of the visual elements prepared for the presentation of theexcavation results had been made.